Mette Frederiksen til fremmedkrigere: 'I har vendt os ryggen - vi ønsker jer ikke tilbage'

En terrordømt dansk statsborger er i dag vendt hjem fra et tyrkisk fængsel.

Statsministeren understreger, at efterretningstjenesten vil holde øje med de fremmedkrigere, der kommer til Danmark. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger nu, at politiet skal gøre alt, hvad de kan, for at sigte og tiltale de danske fremmedkrigere, som Tyrkiet i dag er begyndt at sende til Danmark.

- Jeg synes, vi bliver nødt til at sige klart og tydeligt til de pågældende, at I er udrejst fra Danmark. Danmark er ikke jeres hjem. Vi ønsker ikke, I kommer tilbage.

- Hvis der er nogen af dem, der kommer hertil - som der er noget, der tyder på nu - så skal vi på myndighedssiden gøre alt, hvad vi kan, for at få dem sigtet og dømt for de forbrydelser, de må have begået, siger statsministeren.

I sidste uge varslede den tyrkiske præsident og indenrigsminister, at hjemsendelserne af 'udenlandske jihadister', som sad i tyrkiske fængsler, ville begynde i dag.

På denne video fra ses Ahmad el-Haj - nummer to fra venstre - der skyder mod fotografier af de danske politikere Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader. Videoen er delt på Youtube.

Og lidt over klokken 17 landede flyet så i Københavns Lufthavn med Ahmad el-Haj ombord. Han er sigtet for terror i Danmark og blev anholdt ved ankomsten og vil i morgen blive fremstillet i grundlovsforhør.

Selvom statsministeren ikke ønsker, at syrienkrigere som Ahmad el-Haj vender tilbage til Danmark, så har danske myndigheder begæret ham udleveret siden december 2017.

'Efterretningstjenesten skal holde øje med dem'

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, kritiserer regeringen for at droppe planerne om et udrejsecenter på øen Lindholm, da fremmedkrigere nu vil kunne leve et 'almindeligt' liv efter deres eventuelle fængselsdom.

- Vi kommer da til at holde øje med de her folk. Hvis man har vendt sig mod Danmark én gang, så kan man gøre det igen, og det er et anliggende for efterretningstjenesten, siger Mette Frederiksen til kritikken og tilføjer:

- Nu er det den her regering, der har sikret, at vi kan tage det danske statsborgerskab fra de pågældende. Hvis vi overhovedet kan tage statsborgerskabet fra de her mennesker, eller sikre at de slet ikke indrejser, så kommer vi til at gøre det.

I det konkrete tilfælde med Ahmad el-Haj vil det dog ikke være muligt at tage statsborgerskabet fra ham ved hjælp af den lov, som blev hastet igennem, da han kun har dansk statsborgerskab. Det er nemlig kun personer med dobbelt stasborgerskab, som administrativt kan få frataget deres danske statsborgerskab.

I forhold til danske sanktioner mod Tyrkiet, fortæller statsministeren blot, at Danmark 'hele tiden' er i dialog med tyrkerne på 'det her område'.

Hør en bid af interviewet med statsminister Mette Frederiksen (S) i videoen herover.

Skal retsforfølges i Mellemøsten

Udenrigsminister Jeppe Kofod er heller ikke begejstret over udsigten til at modtage flere fremmedkrigere. Han vil have dem retsforfulgt i nærområderne.

Udenrigsministeren lægger dog vægt på at have en positiv kommunikation med den tyrkiske regering.

- Det er vigtigt at holde fast i en konstruktiv dialog. Det er den ikke altid med Erdogan, men det er vigtigt at holde fast i en dialog i det her spørgsmål.

- Vi har en stærk fælles politik i EU, hvor vi har indgået en resktriktiv våbeneksportpolitik.

Artiklen er opdateret klokken 21.20, hvor det er tilføjet, at Ahmad el-Haj har været begæret udleveret til Danmark siden 2017, ligesom at det er tilføjet, at Ahmad el-Haj kun har dansk statsborgerskab og derfor ikke administrativt kan få frataget sit statsborgerskab.