Mette Frederiksen til Thulesen: Lad være med at spise Løkkes skovsnegl

S-formanden rækker hånden ud til både DF og de øvrige oppositionspartier.

Det giver "ingen mening", at Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, mener S-formand Mette Frederiksen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Med undtagelse af de tre regeringspartier havde S-formand Mette Frederiksen forberedt beskeder til alle Folketingets øvrige partier.

I sin åbningstale til Socialdemokratiets partikongres i Aalborg rækker Mette Frederiksen således ud til de øvrige fire partier i den såkaldte røde blok samt Dansk Folkeparti med en melding om, at hun har brug for alle partierne, hvis hun bliver statsminister efter næste folketingsvalg.

Mette Frederiksen slog især på det tiltagende samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, da hun i sin tale henvendte sig direkte til DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

- I de seneste tre år har vi sammen med Dansk Folkeparti forhindret den borgerlige regering i at hæve pensionsalderen. Vi har forhindret dem i at give topskattelettelser. Det er rigtig gode resultater, siger Mette Frederiksen.

- Men ærligt talt, Kristian Thulesen Dahl. Hvorfor peger I egentlig på Lars Løkke? Det giver ærlig talt ingen mening. Hvis du virkelig er optaget af de ældre, så er det jo ikke Joachim B. Olsen, du skal gå sammen med. Jeg anerkender, at han er stærkere end Nicolai Wammen. Men det kan vores gamle jo ikke bruge til noget, siger hun.

Den socialdemokratiske formand sender samtidig en advarsel til Kristian Thulesen Dahl om ikke at lade sig sælge for billigt, når han forhandler politik med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det gjorde hun med en reference til ungdomsfilmen ’Zappa’ fra 1983, hvor karakteren Mulle bliver mobbet til at spise en skovsnegl, hvis han vil ”være med i hulen”.

- Men Mulle. Tulle. Lad nu være med at spise den skovsnegl. Det kan godt være, du kan få en rokokopude af Løkke. Men det får danskerne ikke mere velfærd ud af. Det gør de derimod med os socialdemokrater, siger Mette Frederiksen.

Uenigheder om udlændingepolitik er ’for store’

Mette Frederiksens besked til de fire øvrige partier i den såkaldte røde blok var, at samtlige partier, der peger på hende som statsminister, får indflydelse på den politik, en socialdemokratisk regering vil føre.

Det startede dog med en erkendelse:

- Kan vi samle oppositionen, er der mange, der spørger? Ærligt: Det korte svar er nej. Men det korte svar er også ja. Vi kan ikke samle oppositionen om alle dele af udlændingepolitikken. Her er uenighederne for store, siger Mette Frederiksen.

Til gengæld kan oppositionen ifølge S-formanden samles om blandt andet at give børn ”en god start på livet”, en ambitiøs klima- og miljøindsats, at landbruget skal yde et klimabidrag, flere elbiler og mere tillid til offentligt ansatte.

Og så kom løftet om politisk indflydelse:

- Vi kommer aldrig til at tage nogen mandater, nogen partier, nogen vælgere for givet. Og uanset om man skriver sine ønsker på en serviet eller sender dem på SMS, så lytter vi. Og vi lytter godt efter. For selvfølgelig skal det være sådan, at partier, der vil støtte en socialdemokratisk regering, også får indflydelse, siger Mette Frederiksen.

SF kan således regne med opbakning fra Socialdemokratiet om at give mere tillid til pædagoger og skolelærere, Alternativet kan se frem til en større indsats for klima og miljø, Radikale får et løfte om ”at satse på uddannelse”, og Enhedslisten får et konkret løfte med på vejen:

- Kære Pernille Skipper. Det bliver ikke på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs, siger Mette Frederiksen.

S-formanden understreger dog samtidig, at de øvrige oppositionspartier ikke skal gøre sig forhåbninger om at få indflydelse på udlændingeområdet, hvor Socialdemokratiet på lange stræk har tilsluttet sig regeringen og Dansk Folkepartis stramninger.

- Både befolkningen og Folketinget ønsker en stram udlændingepolitik. Og et mindretal skal selvfølgelig ikke kunne true sig til en politik, der ikke er flertal for, siger Mette Frederiksen.