Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, slipper alligevel for kritik for sin rolle i minksagen.
Det oplyser Statsministeret i en pressemeddelelse.
Hun fik ellers hård kritik, da Minkkommissionen sidste år kom med sin beretning. Kommissionen var blevet sat til at kulegrave, hvad der skete, da regeringen, uden at have lovhjemmel på plads, beordrede alle mink i Danmark aflivet. Det skete under coronakrisen.
Kommissionen vurderede, at Barbara Bertelsen havde medvirket til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med det afgørende pressemøde den 4. november 2020. Og konklusionen var hård:
"Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar".
Bertelsen fik efterfølgende en advarsel, men den trækker Statsministeriet og Mette Frederiksen altså nu tilbage.
Var pressemøde en instruks?
Det sker som en udløber af, at Justitsministeriet tilbage i februar lod rigspolitichef Thorkild Fogde vende tilbage til sit job.
Fogde fik så hård kritik af Minkkommissionen, at han blev suspenderet som rigspolitichef. Derfor skulle han gennem en såkaldt tjenstligt undersøgelse, der skulle afgøre hvilken sanktion, han skulle have. Undersøgelsen blev ledet af tidligere præsident for højesteret, Thomas Rørdam.
Den undersøgelse kom overraskende frem til en helt anden konklusion end Minkkommissionen - nemlig at Thorkild Fogde ikke havde begået en tjenesteforseelse.
Han vendte derfor tilbage til sit job som rigspolitichef og slap for videre tiltale.
Centralt i Rørdams vurdering stod pressemødet den 4. november 2020. Det var her, Mette Frederiksen bekendtgjorde, at alle mink skulle aflives.
Minkkommissionen vurderede, at Mette Frederiksens pressemøde var en instruks til myndighederne om at sætte gang i aflivningerne. Undersøgelsen under Thomas Rørdam mente derimod ikke, der var tale om en instruks.
Den nye vurdering fik Medarbejder- og Kompetencestyrelsen til at se på sagerne igen. Det er den styrelse, der rådgiver ministerierne om, hvad de skal gøre i sagen.
Styrelsen har i den forbindelse også rådført sig med Kammeradvokaten, og det har ledt frem til en kursændring.
Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.
- Efter vurdering af det ændrede grundlag har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen indstillet, at statsministeren tilbagekalder den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt.
- Ansættelsesmyndigheden har fulgt indstillingen fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Advarslen er derfor tilbagekaldt, står der i pressemeddelelsen.
Barbara Bertelsen har ikke nogen kommentarer til, at hendes advarsel nu er trukket tilbage.
Justitsministeriet trækker også advarsler tilbage
Det er ikke kun Barbara Bertelsen, der slipper for kritik. Justitsministeriets topchef, departementschef Johan Legarth, går også fri.
Han fik en irettesættelse, som er en lidt hårdere kritik end en advarsel, efter Minkkommissionens beretning.
Men afgørelsen i forhold til Thorkild Fogde spiller også ind i relation til Legarth. Derfor bliver irettesættelsen af ham trukket tilbage.
Det gælder også for afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen.
Krads kritik fra Konservative
Minkkommissionens rapport ledte frem til hård kritik af 10 embedsmænd. Men nu står det klart, at de fem højst placerede slipper for videre tiltale.
Daværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard har skiftet job, og har nu en direktørstilling i Esbjerg Kommune. Dermed er sagen mod ham slut.
Og Thorkild Fogde, Johan Legarth, Anne-Mette Lyhne Jensen og Barbara Bertelsen slipper altså nu også for kritik.
Det kaster hård kritik fra den konservative finansordfører Rasmus Jarlov af sig.
- Jeg synes, det er utroligt, at der kan begås handlinger, der ubestrideligt var ulovlige, men at ingen tilsyneladende bliver draget til ansvar, og der ikke er konsekvenser for nogle af de ansvarlige.
- Der er borgere i det danske samfund, der bliver straffet hårdere hver dag for at køre en tur uden cykellygter, og det bliver åbenbart straffet hårdere end at begå handlinger, der havde konsekvenser for tusindvis af mennesker og har kostet skatteyderne milliardbeløb, siger Rasmus Jarlov.
Glæde i fagforening
Mens der er konservativ kritik, er der glæde over afgørelserne i embedsmændenes fagforening DJØF.
- Mink-kommissionens ansvarsvurderinger var meget hårde, og også hårdere, end sagen kunne bære, ved vi nu. Der var ikke var grundlag for de sanktioner, der blev givet.
- Derfor er det naturligt, at en række af de tidligere sager nu er blevet genvurderet af ansættelsesmyndigheden. Om der sker genvurdering i andre sager, ved vi endnu ikke, siger Djøfs administrerende direktør Tomas Therkildsen.
Status er, at der er fem embedsfolk tilbage, der har fået en advarsel, som stadig står ved magt. To i Rigspolitiet, to fra Fødevareministeriet og en fra Fødevarestyrelsen.