Mette Frederiksen tror nu på, at bred regering er mulig: Fortsætter forhandlinger med syv partier

Der går nok stadig nogle uger, før der er dannet en ny regering, vurderer Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen under et kort pressemøde foran Statsministeriet tidligere i dag. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Regeringsforhandlingerne har efterhånden stået på i tre uger.

49 forhandlingsmøder mellem Mette Frederiksen og de forskellige partier og to temamøder med alle partier samlet. En længere omgang, med andre ord.

Nu snævrer Mette Frederiksen, der er i spidsen for forhandlingerne, så feltet lidt ind og inviterer færre partier med til forhandlinger.

For de seneste ugers samtaler mellem partierne betyder, at hun nu tror på, at det kan lade sig gøre at danne en bred regering med partier hen over den politiske midte.

- Ovenpå de indledende drøftelser og også ovenpå meldingerne fra Venstre i forbindelse med landsmødet i weekenden er det min vurdering, at vi godt kan danne en bred regering i Danmark, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde tidligere i dag.

Det betyder også, at nogle partier nu ikke længere skal deltage i forhandlingerne. Danmarksdemokraterne meldte sig selv ud af forhandlingerne for et stykke tid siden, og tidligere i dag var det så Enhedslisten og Alternativet, der forlod forhandlingerne. Derudover er også Nye Borgerlige blevet siet fra.

Dermed forstætter forhandlingerne med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti.

- Det bliver et forløb, hvor de partier, der enten kan se sig selv i en bred regering eller i et mere forpligtende samarbejde med en bred regering, kommer til at indgå, sagde Mette Frederiksen.

Det er altså udover Socialdemokratiet selv de syv nævnte partier.

Lange forhandlinger forude

Forhandlingerne fortsætter allerede i dag, hvor Venstre som det første parti er inviteret til forhandlinger.

Til gengæld skal vi ikke regne med at få en ny regering lige med det samme, selvom forhandlingerne altså nu snævrer til.

For det handler ikke kun om at blive enige om, hvad der skal stå i et eventuelt regeringsgrundlag, forklarede Mette Frederiksen.

- Noget andet er at blive enige om, hvordan samarbejdet skal foregå i hverdagen. En regering skal være manøvredygtig og holdbar, og den skal løse danskernes problemer.

- Det kræver tillid i det interne samarbejde, og det kræver også noget tid. Derfor kan jeg allerede nu sige, at det er min forventning, at der vil være forhandlinger nogle uger endnu, lød det på pressemødet.

I puljen af partier, der fortsætter i forhandlingerne, er det ikke nødvendigvis alle, der er udset til at skulle indgå i en ny regering. Og Mette Frederiksen ville i dag heller ikke sætte navn på, hvem hun ser for sig gå med i en regering.

- Der er lidt forskel på de meldinger, partierne kommer med. Der er ikke skrevet under på noget, og der er ikke skrevet nogen konklusion, men der er nogle partier, der har sagt, at de går ind i et seriøst forsøg og ønsker at afdække det. Og det er positivt, lød det.

Under valgkampen var flere at partilederne i blå blok stærkt kritiske overfor Mette Frederiksen som statsminister. Blandt andet sagde Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke "stoler" på hende.

Men det kommer hun ikke til at holde ham op på i forhandlingerne, lød det på pressemødet.

- Jeg har været på Christiansborg i 21 år, og der er sagt meget gennem tiden. Der er ikke noget, der er sagt fra nogle kolleger, som jeg tager med ind i forhandlingslokalet.

- Jeg forhandler på et nyt stykke papir. Det er vores fælles opgave at afdække, om vi kan finde kompromisser, lød det.

Om det så er Venstre eller andre partier, der ender i regering med Socialdemokratiet, finder vi ud af, når forhandlingerne engang slutter. Om det bliver før eller efter jul turde statsministeren dog ikke spå om.