Mette Frederiksen udskriver folketingsvalg: Afholdes 1. november

Socialdemokratiet går til valg på at danne en bred regering hen over midten.

Mette Frederiksen på pressemødet i dag. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har udskrevet valg til Folketinget. Det skal afholdes 1. november.

Det offentliggjorde hun i dag på et pressemøde på Marienborg.

Her sagde hun også, at Socialdemokratiet går til valg på at danne en bred regering.

Altså en regering med partier hen over midten i dansk politik. Altså ikke den etpartiregering, Socialdemokratiet sidder i nu.

- I Socialdemokratiet går vi til valg på socialdemokratisk politik, som I kender os. Men vi er klar til både kompromiser og til samarbejde. For i de svære tider, vi lever i, med den modgang verden står overfor og kriser, der griber hinanden, så er tiden kommet til at afprøve en ny regeringsform i Danmark, lød det fra statsministeren.

- Det vil vi gerne stille os i spidsen for. En bred regering med partier fra begge sider af den politiske midte.

I videoen her kan du se det øjeblik, Mette Frederiksen udskrev folketingsvalget:

Tvunget til valg

Valgudskrivelsen kommer dagen inden, at De Radikale ellers ville have væltet regeringen, hvis ikke der var udskrevet valg.

Pressemødet bar da også præg af, at det ikke var statsministeren selv, der havde ønsket et folketingsvalg nu og her. Men sådan måtte det være i lyset af truslen fra De Radikale.

- Midt i en international krise - sikkerhedspolitisk, energipolitisk, økonomisk - så er det selvfølgelig ejendommeligt med et folketingsvalg.

- Det er ikke desto mindre det, der er ønsket fra et flertal i Folketinget, sagde statsministeren og proklamerede derefter, at hun har meddelt dronningen, at der skal udskrives valg.

Pressemødet blev holdt på statsministerens embedsbolig Marienborg ved Bagsværd Sø. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

De Radikale udløste reelt det her folketingsvalg, da de før sommerferien reagerede på den kritik, som Minkkommissionen rettede mod regeringen efter minkskandalen.

Her valgte partiet at sige, at Mette Frederiksen måtte udskrive valg som politisk konsekvens af rapporten. Men fordi det var lige inden en sommerferie, ville partiet ikke udløse valg med det samme. Derfor fik statsministeren et varsel frem til Folketingets åbning - og det var i går.

Ved åbningsdebatten i Folketinget i morgen ville partiet have væltet regeringen, hvis ikke valget var udskrevet inden.

Efter at have ridset en række socialdemokratiske mærkesager og valgtemaer op på pressemødet på Marienborg, satte statsminister Mette Frederiksen ord på, hvad hun mener, det bliver for et valg:

- Folketingsvalget i 2022 bliver et tryghedsvalg. Tryghed for den enkelte, for familierne, jeres økonomi og hverdag. Og tryghed for Danmark, Europa og verden.

- Jeg er stolt af de resultater, den her regering har opnået i mere end tre år. Det, vi sagde før valget, har vi gjort efter valget. Nu beder vi om et nyt mandat tirsdag den 1. november, når Danmark skal til valg, lød det.

Hvad er der på spil for Socialdemokratiet ved valget? Og hvad er partiets mærkesager? Bliv klogere her: