Mette Frederiksen under pres i folketingssalen: 'Jeg har beklaget før og gør det igen i dag'

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen retter en skarp kritik mod regeringen for håndteringen af mink-aflivningen.

Spørgetime i salen med statsministeren Mette Frederiksen, tirsdag den 17. november 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mink, mink, et muligt lovbrud og lidt om corona-virus.

Med ovenstående fire ord kan man gengive dagens spørgetime i Folketinget, hvor partiernes ledere grillede statsminister Mette Frederiksen om hendes og regeringens beslutning om at aflive alle mink.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fik som den første lejlighed til at nærme sig en tændt mikrofon og kritisere regeringens håndtering.

- Regeringen fortryder ikke, at man gav en ulovlig ordre. Man gør heller ikke noget for at rette op, da man bliver bevidst om, at der er tale om en ulovlig ordre.

- Der er en måbende befolkningen og kø ved håndvasken. Hvad vil statsministeren gøre for at genoprette tilliden til regeringen og huset her?, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Alle på Christiansborg venter på én redegørelse

Sagen handler om, hvorvidt regeringen har beordret samtlige mink i Danmark aflivet velvidende, at det ikke ville være lovligt. Svaret på det spørgsmål bliver ikke besvaret i dag. Mette Frederiksen henviser til en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, der ventes i morgen eftermiddag.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Liberal Alliances Alex Vanopslagh og Nye Borgerliges Pernille Vermund gik hårdt til statsminister Mette Frederiksen i dagens spørgetime i folketingssalen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Statsministeren forsøgte forinden partilederne fik ordet at tage kritikken i opløbet, da hun som den første fik ordet i spørgetimen.

Her gentog hun risikovurderingen fra myndighederne, der advarer om en 'betydelig' risiko ved fortsat mink-avl i Danmark.

- Er det så en undskyldning for at begå fejl? Nej, det er det ikke. Jeg har beklaget før og gør det igen i dag. Der kommer også en redegørelse.

- Men det er ikke rimeligt, hvad I minkavlere har været ude for, sagde statsminister Mette Frederiksen.

Regerings-beslutningen har affødt massiv kritik. Støttepartierne har krævet en redegørelse. Oppositionen kræver fortsat regeringens afgang. Og DF-formand Kristian Thulesen Dahl kræver i dag en undersøgelseskommission, hvilket Nye Borgerliges formand Pernille Vermund tilslutter sig. Hun opfordrer samtidig regeringen til at gå af og udskrive valg.

DF-formanden sammenlignede mink-sagen med den sag om adskillelse af unge asylpar, der lige nu behandles ved Instrukskommissionen.

Til det svarede Mette Frederiksen:

- Det er problematisk, at der ikke er lovhjemmel for den beslutning, regeringen traf. Det var en fejl. Nu afventer vi en redegørelse for forløbet, sagde Mette Frederiksen i spørgetimen.

Alt handlede om mink

Men regeringen fastholder sit synspunkt om at aflive alle mink. En beslutning som sent i går aftes kom et skridt nærmere, da regeringen sammen med sine støttepartier blev enige om en lov, der giver regeringen muligheden for at kræve masseaflivningen.

- Vi skal desværre have de dyr aflivet, så vi får løst den del af problemet, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg tror, det er vigtigt, der bliver sat nogle punktummer i det her forløb.

I det hele taget handlede det meste i spørgetimen om mink.

- Det eneste, vi taler om lige nu, er mink.

Ordene kom fra de Radikales leder Sofie Carsten Nielsen, og indkapslede debatten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk