Mette Frederiksen understreger: Jeg har tillid til Mogens Jensen

Regeringen havde taget samme beslutning om aflivning af alle mink, selv hvis man havde kendt til den manglende lovhjemmel, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fortsat tillid til sin fødevareminister efter minkskandalen om den ulovlige beordring af nedslåning af alle danske mink.

Det understregede hun to gange, da hun til aften gæstede Aftenshowet.

Har du tillid til Mogens Jensen?

- Ja, det har jeg.

Det har du?

- Det har jeg, lød det fra Mette Frederiksen.

Taburetten har ellers vaklet under fødevareminister Mogens Jensen (S) de seneste dage, og en samlet opposition har udtrykt mistillid til ministeren og opfordret til, at han blev fjernet fra posten.

Oppositionen vil gerne have væltet fødevareminister Mogens Jensen. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Indtil videre afventer regeringens støttepartier, herunder Enhedslisten, en redegørelse om minksagen, der kommer onsdag, inden man vil tage stilling til, om Mogens Jensen kan blive siddende.

Ville have sagt det samme

I Aftenshowet gentog Mette Frederiksen igen og igen, at hun beklager, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen om at aflive alle danske mink.

Men hun fastslog, at beslutningen ikke havde set anderledes ud, selv hvis regeringen havde kendt til den manglende hjemmel.

- Der er ikke noget i substansen, der ændrer sig med, at den her fejl er blevet begået. Hvis jeg og den øvrige regering var blevet bibragt beskeden om, at hjemlen var ulovlig, da vi tirsdag træffer beslutningen, så havde jeg holdt præcis det samme pressemøde onsdag. Med den ene forskel, at jeg havde afsluttet med at sige: 'Der mangler lovhjemmel til den her beslutning. Vi appellerer til Folketinget, at vi får det hastebehandlet, men allerede nu vil vi opfordre til, at minkene bliver slået ihjel, siger statsministeren.

Statsministeren blev også spurgt ind til, hvorfor ingen ministre på mødet, hvor beslutningen blev taget, rakte lappen op og spurgte, om det var lovligt.

- Jeg har nu bestridt tre forskellige ministerposter og har siddet i et utal af møder i forskellige regeringer - jeg har aldrig oplevet, at man som minister har skullet stille spørgsmålet, om det nu er et lovligt grundlag, vi tager beslutninger på baggrund af - det lægger vi bare til grund, at det er.

Så det går du bare ud fra, at det er?

- Ja, selvfølgelig.

Stoler på sine rådgivere

Efter det kom frem, at alle mink skulle aflives på grund af den nye cluster 5-mutation, undrede flere eksperter sig. Blandt andet lød det fra ledende overlæge og professor fra Aarhus Universitet, Lars Østergaard:

- Jeg synes ikke, at man ud fra artiklen (risikovurdering, red.) kan sige, at fremtidige vacciner vil være virkningsløse eller have nedsat funktion med hensyn til cluster 5-varianten.

Statsministeren hverken vil eller kan gå ind i den faglige diskussion herom, men understreger, at regeringen læner sig op af deres rådgivere i de danske sundhedsmyndigheder, som altså i en risikovurdering siger, at minksmitten kan have risiko for hele folkesundheden.

- Prøv at forestille jer, hvis jeg i den situation havde sagt 'det må vi lige begynde at overveje, og vi sætter en proces i gang'. Det kan ikke lade sig gøre.

Mette Frederiksen understreger, at hun har tillid til myndighederne, som Statens Serum Institut, men at hun jo ikke kan garantere, at de ikke begår fejl.

I en så stor en sag med så stor betydning for så mange mennesker - hvorfor tager I kun deres ord for gode varer?

- Jeg bliver nødt til at lægge til grund, at den rådgivning, den danske regering og det danske Folketing får, er god nok, understreger hun.

Aflivning af mink er ikke for sjov

Først på aftenen var statsministeren på besøg hos TV 2's 'Go' Aften Live'. Her blev hun spurgt af en minkavler, om der var en chance for, at de kunne få lov at beholde nogle af deres dyr, så de i foråret kan starte en minkproduktion op igen.

- Det korte svar er nej. Den vurdering, vi desværre har fået, er, at alle mink skal slåes ned. De mange dyr vil vi ikke kunne have, uden at vi fortsat ville have en sundhedstrussel, lød det fra statsministeren i tv-programmet.

I Aftenshowet blev statsministeren spurgt, hvad hun efter den ulovlige beslutning vil gøre for at genoprette tilliden til danskerne.

- Jeg bliver nødt til at gentage, at der er ikke nogen, der sætter et arbejde i gang med at aflive danske mink for sjov skyld - eller af nogen anden årsag end, at der er en risiko for danskernes folkesundhed og dermed også for Danmarks renommé i resten af verden. Den eneste måde, man får tillid på som statsminister, er ved at passe sit arbejde, og det ved danskerne jo godt, at jeg gør hver eneste dag, siger statsministeren.

Hun sluttede af med at sige, at hvis inddæmningen af smitten i Nordjylland går godt, og smittetallene fortsætter med at se fornuftige ud, så kan restriktionerne muligvis blive løftet før den 3. december.

- Vi skal ikke have restriktioner af den karakter, vi ser i Nordjylland, én dag mere, end det er nødvendigt.