Mette Frederiksen varsler nye initiativer mod coronavirus: 'Sygdommen begynder igen at få mere alvorlig betydning'

Smitten stiger, og statsministeren er bekymret.

Statsminister Mette Frederiksen er bekymret over smitteudviklingen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Smittetallene er steget markant de seneste uger, og antallet af indlagte på hospitalerne følger med.

Og nu reagerer statsminister Mette Frederiksen (S) på de stigende smittetal med bekymret mine i et opslag på Facebook.

- Regeringen følger udviklingen i coronasmitte med stigende alvor og bekymring, lyder det.

Derfor opfordrer hun også alle, der endnu ikke er blevet det, til at blive vaccineret.

- Sygdommen begynder igen at få mere alvorlig betydning for vores samfund og sundhedsvæsen. Derfor forventer jeg også, at det bliver nødvendigt med initiativer, der kan bryde smittekæder, skriver statsministeren, der altså varsler, at covid-19 igen kan få konkret betydning for vores hverdag.

Det skal ifølge hende ske for at holde smitten nede og undgå, at folk kommer på hospitalet på grund af smitten.

Mette Frederiksen skriver også, at hun forventer, at der snart vil komme en indstilling til regeringen og Folketinget til, hvad man skal gøre, fra den såkaldte Epidemikommission, der blandt andet andet består af forskellige sundhedsmyndigheder, Rigspolitiet og repræsentanter fra forskellige ministerier.

Brostrøm foreslår coronapas

Et af de forslag, der den seneste uge har været bragt på banen, er at genindføre et krav om coronapas i forskellige sammenhænge, eksempelvis hvis man skal på bar eller i biografen. Med coronapas kan man så dokumentere, at man enten er blevet vaccineret, er testet negativ eller tidligere har været smittet.

Forslaget er politisk blandt andet kommet fra SF og blev for få dage siden bakket op af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Ud fra vores sundhedsfaglige vurdering ville en genindførsel af coronapasset være et effektivt redskab til at bryde smittekæder, samtidig med at vi kan holde samfundet åbent, sagde Søren Brostrøm i torsdags.

Coronapasset kan bruges til at dokumentere, om man er vaccineret, testet negativ eller tidligere har været smitet. Det fås eksempelvis som app til telefonen. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Også han opfordrede til, at især uvaccinerede unge tog imod tilbuddet om at blive vaccineret.

- Man lever farligt som uvaccineret voksen i Danmark i den her vinter, lød beskeden fra Søren Brostrøm.

Efter sommerens meget høje antal vaccinationer er det de seneste måneder gået langsomt med at få vaccineret især den yngre del af befolkningen. Men efter stigningen i smittetallene er antallet af personer, der tager imod første stik af en coronavaccine, begyndt at stige igen.

Ifølge Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, der er leder af det såkaldte Hope-projekt, som undersøger danskernes coronaadfærd, vil en genindførelse af coronapasset eksempelvis kunne skubbe på, at endnu flere siger ja til at blive vaccineret for at få en så normal hverdag som muligt.

Kræver ny vurdering

Så sent som i fredags meldte Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ud, at han havde bedt Epidemikommissionen om at vurdere, om coronavirus igen kan klassificeres som en samfundskritisk sygdom. Han bad dem også vurdere, hvilke restriktioner og tiltag de vil pege på for at nedbringe smitten i samfundet.

Bliver coronavirus igen klassificeret som samfundskritisk sygdom, vil det give regeringen mulighed for igen at gøre brug af restriktioner, fordi Epidemiloven så kan komme i brug.

Det har ikke været muligt for DR at få fastlagt, hvornår Epidemikommissionen skal mødes. Hvis Epidemikommissionen indstiller til, at covid-19 igen skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, er det herefter Folketingets Epidemiudvalg, hvor alle Folketingets partier er repræsenteret, der beslutter, om indstillingen skal føres ud i livet.

Fra støttepartierne SF og Enhedslisten var der umiddelbart opbakning til at godkende klassificeringen, hvis kommissionen anbefaler det. Andre partier var mere tilbageholdende, mens eksempelvis Konservative og Dansk Folkeparti var skeptiske overfor, om det var nødvendigt.

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, sagde eksempelvis, at han ikke forstod al den palaver. Ifølge ham var det - i hvert fald på det tidspunkt - "simpelthen voldsomt" at hæve status for coronavirus.