Det var med et kvalt grin, at statsminister Mette Frederiksen (S) fra Folketingets talerstol læste op af en af de i alt 1.081 bindende mål, der er til fagene i den danske folkeskole.
Målet er for faget idræt, og det lyder:
- Eleven kan vurdere idrætskulturelle normer, værdier og relationer i et samfundsmæssigt perspektiv.
Statsministeren fulgte oplæsning op med spørgsmålene:
- Er det fordi, der her i salen måske er en overrepræsentation af os, som blev valgt sidst, når der skulle spilles fodbold? At vi i stedet har proppet teori og alt for abstrakte begreber ind i idrætstimerne?
Folketingssalen kvitterede med latter, før statsministeren fortsatte sin åbningstale og slog sit budskab fast.
Der er for mange faglige mål i den danske folkeskole. Der skal luges kraftigt ud i dem, og der skal gives mere tillid til lærerne. Det bliver nogle af de centrale elementer i regeringens nye "oplæg til en ny folkeskole", som den vil præsentere i næste uge.
Mere respekt for læreren
Ifølge statsministeren er der i alt over 4.000 mål - bindende og vejledende - til, hvad et barn skal lære i løbet af dets skolegang.
- Det er alt, alt for meget, siger hun.
Konkret lovede statsministeren, at hver gang der findes ti mål, skal kun et overleve. De andre skal fjernes. Hvilke der er overflødige - udover de eksempler hun læste op, kom statsministeren ikke nærmere ind på.
Både Mette Frederiksen og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har luftet tanker om gennemgribende ændringer af folkeskolen den seneste tid. Senest adresserede statsministeren det i et Instagram-opslag mandag aften, og emnet fyldte en god del i Frederiksens åbningstale.
Særligt mere tillid til lærerne var et gennemgående tema.
Det rummede også en opsang til forældre med børn i folkeskolen.
- Respekten for lærerne begynder hjemme hos os forældre.
'Det er forkert. Det er falsk'
Tiden, hvor den primære kontakt mellem skole og forældre var gennem forældremøder og en kontaktbog, er forbi. Aula har taget over, og det er på godt - og særligt ondt, måtte man forstå på statsministeren.
Forældrene kan holde øje med meget af det, børnene laver i skolen. De kan skrive til læreren med et hav af spørgsmål. Og det tager for meget af lærernes tid, mener Mette Frederiksen.
Samtidig kan det ifølge hende være med til at undergrave tilliden til lærerne og kompromittere lærerens autoritet.
Selvfølgelig skal man reagere, hvis ens barn mistrives, sagde hun:
- Men man må ikke i misforstået omsorg fratage læreren rollen som den voksne, der bestemmer i klasseværelset. Og vi voksne må ikke løse alle problemer for vores børn. For gør vi det, så får de et kæmpe chok, når de bliver voksne og møder verden.
Udover at sløjfe en lang række faglige mål vil regeringens udspil til forandring af folkeskolen også indeholde et forslag om, at elever, der har udfordringer i dansk og matematik, skal undervises i mindre hold.
- At nogle er praktiske, og andre er kloge. Det er forkert, det er falsk. Det handler om, at vi mennesker lærer forskelligt, sagde hun.
Derudover nævnte statsministeren igen et forslag om at "genoplive mesterlæren".
Nu er den kommende "politiske sæson" skudt i gang. DR's politiske korrespondent tager dig med gennem fem ting, der er værd at holde øje med i dansk politik lige nu i artiklen her.