Mette Frederiksen: Vestager fortsætter som EU-kommissær

S-formanden siger, at Margrethe Vestager fortsætter fem år mere på posten.

Margrethe Vestager (R) forbliver EU-kommissær de kommende fem år.

Det oplyser den kommende statsminister Mette Frederiksen (S).

Den tidligere politiske leder af Radikale Venstre har siddet i kommissionen som konkurrencekommissær de seneste fem år, og fortsætter derfor når hendes periode løber ud.

- Jeg synes, at Margrethe Vestager har udført et rigtig vigtigt arbejde for EU som konkurrencekommissær og dermed for Danmark. Så min indstilling er, at Margrethe Vestager får lov til at fortsætte som dansk kommissær, siger hun til DR Nyheder.

Dermed opgiver du også at besætte den her fine post med en socialdemokrat – er det ikke lidt svært?

- Nej, det er det ikke. Jeg synes jo også, at når det handler om internationale poster, så skal man selvfølgelig også se på, hvis vi har en dygtig kommissær, der har mulighed for at fortsætte – og som har gjort et vigtigt stykke arbejde på konkurrenceområdet, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Jeg kan fuldstændig og aldeles forsvare som socialdemokratisk statsminister, at hun får lov til at fortsætte sit arbejde.

I spil til toppost

Margrethe Vestagers navn har de seneste uger været på manges læber. Hun er nemlig helt fremme i kapløbet om at lande den prestigefyldte stilling som formand for EU-Kommissionen.

I sidste uge var hendes navn på blokken, da EU's regeringsledere var til topmøde. Her blev der dog ikke opnået enighed om en kandidat, hvorfor der er indkaldt til et nyt møde søndag i denne uge.

Ved første møde var der tre kandidater i spil, men den liste bliver udvidet, næste gang regeringslederne mødes.

Ifølge DR's EU-korrespondenter var det særligt den tyske kansler Angela Merkel, der spændte ben for Vestagers formandsdrøm.

Nu ser det under alle omstændigheder ud til, at Margrethe Vestager får et pænt plaster på såret, hvis hun ender med at blive forbigået som kommissionsformand.

Mette Frederiksen afviser, at der er tale om en indrømmelse til Morten Østergaard i forbindelse med regeringsforhandlingerne.

- Hvad fik du for det her, da du leverede det til Morten Østergaard?

- Altså, det er jo min opgave som statsminister at udpege en kommissær, siger Mette Frederiksen.

Men det har vel været en del af kabalen med jeres forståelsespapir?

- Det handler først og sidst om, hvilken dansk kommissær vi lægger i puljen, når der skal samles en ny kommission. Og der er det altså min anbefaling, at det bliver Margrethe Vestager, siger hun.

Har høj stjerne i Bruxelles

Den kommende statsminister tør dog ikke spå om, hvilken post Margrethe Vestager kan forvente at få.

- Der er ekstraordinært rådsmøde senere på ugen, og det bliver mit første rådsmøde. Det er en større kabale, der skal falde på plads – både hvad angår de ledende poster, men også hvad angår ressortfordelingen internt i kommissionen, og det kan jeg altså ikke sige noget om endnu.

Men det er din forventning, at når du spiller Margrethe Vestager ind, så har vi bedre muligheder for at få en tung post, end hvis du havde spillet ind med en helt ny?

- Nej, sådan ved jeg ikke, om man kan stille det op. Men man kan sige, at når det kommer til Margrethe Vestager, så er det da mit indtryk, at hun har en ret høj stjerne i Bruxelles. Og derfor tror jeg da også, at det at stille med Margrethe Vestager giver en samlet set god dansk placering – og det vil være godt for os alle sammen.

Margrethe Vestager har - omend noget kortfattet - kommenteret udnævnelsen på Twitter.

- Ja! Jeg er glad. Tak @Spolitik, skriver hun.

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, har sendt et lykønskningstweet til sin partifælle.

- Jeg er så glad og stolt over at hele Danmarks EU-kommissær @vestager genudnævnes af Mette Frederiksen. Det er et grønt, klogt og kærligt valg for Danmark og Europa, skriver han.