Mette Frederiksen: Vi flytter danske tropper midlertidigt ud af Irak

Statsministeren siger ved et pressemøde, at en del af de danske tropper forlader Irak.

Efter nattens angreb på Ain Al-Asad-basen i Irak, hvor danske soldater er udstationeret, har regeringen besluttet, at en del af de danske tropper forlader Irak.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde i Spejlsalen på Christiansborg.

- Det er vores fuldstændigt klare overbevisning, at koalitionens indsats mod ISIL er afgørende for at forbedre sikkerheden for os i forhold til terror, siger statministeren og fortsætter:

- Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det er midlertidigt.

Det er altså ikke alle de danske soldater, der forlader Irak.

Det er den del af de danske soldater, der har stået for trænningsopgaver af irakiske soldater, der nu midlertidigt flyttes til Kuwait. Danmark har 133 tropper på basen, og der vil ifølge statsministeren være 30-40 danske soldater, der bliver i Irak.

Altså skal omkring 100 soldater skal flyttes ud af landet, hertil kommer en håndfuld soldater, der har opholdt sig i den irakiske hovedstad, Bagdad.

På pressemødet deltager også forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Ministrene understreger på pressemødet, at den danske regering ser USA og Nato som fundamentet for dansk sikkerhed.

Møde i Udenrigspolitisk Nævn

Nattens angreb kommer efter forholdet mellem Danmarks allierede, USA, og Iran siden fredag er blevet yderligt forværret, efter at USA dræbte den højtstående, iranske general Qassem Soleimani.

Medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn har her til eftermiddag holdt møde for at diskutere situationen i Mellemøsten og det tilspidsede forhold mellem USA og Iran.

Formanden for nævnet, Martin Lidegaard (R), opfordrer efter mødet regeringen til at trække dele af dansk troppebidrag i Irak tilbage:

- Jeg vil anbefale regeringen at hjemtage den del af troppebidraget, som har træningsopgaven. De kan ikke gennemføre deres opgave lige nu, og derfor bør vi evakuere dem, siger Martin Lidegaard.

Partierne i Folketinget ser vidt forskelligt på, om danske soldater skal blive i Irak, efter Iran natten til onsdag sendte 12 ballistiske missiler mod to militære baser i Irak. Blandt andet Ain Al-Asad-basen i Irak, hvor de danske soldater altså er udstationeret.

Herunder kan du se billeder fra iransk stats-tv af nattens angreb:

Kofod i samtale med irakisk kollega

Det irakiske parlament besluttede i weekenden, at de ikke længere ønskede de udenlandske tropper i landet. Men koalitionen er der efter anmodning fra Iraks regering, og den er ikke kommet med samme opfordring.

Ifølge den irakiske udenrigsminister, Mohamed A. Alhakim, har han modtaget et telefonopkald fra den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod.

Det bekræfter Jeppe Kofod ved dagens pressemøde:

- Vi talte om, at der er god grund til at slå koldt vand i blodet. Vi skal fokusere på deeskalering af situationen.

- Vi ønsker en fortsat indsat mod ISIL, siger Jeppe Kofod.