Mette Frederiksen: Vi skal alle være med til at stoppe forråelsen på Facebook

S-formand er rystet efter at have set, hvordan en 21-årig mand med et handicap er blevet gjort til grin.

21-årige Kristian (tv) er blevet hængt ud på grund af sit handicap i Facebook-gruppen Offensimentum. Det har fået Mette Frederiksen til tasterne.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blev søndag aften nødt til at slukke for fjernsynet.

- Helt oprigtigt, så blev jeg simpelthen så ked af det. Jeg sad og så 21Søndag sammen med min søn på 11 år, og vi måtte simpelthen slukke. At se sådan en 21-årig mand, der har et handicap, bare blive svinet til og hånet. Det er simpelthen så groft, og jeg bliver så ked af, at vi nået dertil, hvor det er det, unge mennesker bruger deres tid på, siger Mette Frederiksen til radioprogrammet 'Klik på P4'.

Indslaget i 21Søndag handler om, hvordan børn og unge bliver mobbet gennem sociale medier som Facebook. En af dem er 21-årige Kristian, der er født med genfejlen Treacher Collins Syndrom.

Genfejlen gør, at Kristian har en talefejl, og at hans træk i ansigtet skiller sig ud. For eksempel står hans hage mindre tydeligt frem end de fleste andre menneskers.

I april i år tog en 17-årig dreng, Kristian ikke kendte, et foto af ham på Holbæk Station. Bagefter delte drengen det i Facebook-gruppen Offensimentum, der har mere end 100.000 medlemmer.

I gruppen blev Kristian gjort til grin på grund af sit handicap. Blandt de beskeder, der blev skrevet om ham, var:

  • Hæng dig selv

  • Glem det

  • Vidst du godt, at jeg er pænt ligeglad, du kan da bare sluge en pik

  • Loven gælder ikke grøntsager

  • Ingen hage – ingen mening

  • Hvordan kan du ha en holdning, når du ikke engang har en hage?

- Det er så brutalt, at man kan se, at andre sidder og morer sig og taler så grimt om en, der sikkert i forvejen synes, at det er træls at have et handicap og hele tiden blive konfronteret med det. Det er jo et tab af empati, medfølelse og ordentlighed, som jeg virkelig synes er grænseoverskridende og problematisk, siger Mette Frederiksen.

I morges delte hun dette opslag på sin Facebook-profil:

'Der skal spilleregler til'

S-formanden mener, at det er tid til en alvorlig diskussion af, hvordan vi opfører os på sociale medier. Både børn og voksne.

- Vi har altid opstillet spilleregler for og med hinanden. Det gør man i skolegården, i klasseværelset og på arbejdspladsen, og det skal vi også have på sociale medier. Det er åbenbart nødvendigt, for nogen kan åbenbart ikke styre det selv, siger hun.

En lov betyder, at alle folkeskoler fra 1. august i år skal have en antimobbestrategi – også på det digitale område. Og fra 1. oktober gælder det også privatskoler og gymnasier. Men lovgivning er ikke nok, mener Mette Frederiksen. Skal forråelsen bekæmpes, skal alle hjælpe til.

- Det kræver noget af os alle sammen. Det kræver især noget af alle os, der er forældre, fordi det hænger sammen med en ungdomskultur, som er blevet hårdere.

- Jeg kan bare mærke, at der er rigtig mange unge i vores samfund, der ikke har det godt og føler sig mindreværdige. Hvis man hele tiden får at vide, at man er grim, så er det jo ikke noget, man bliver bedre af. Det er en kulturting, vi bliver nødt til at tage med hinanden.

Kl. 20:45 i aften viser DR2 dokumentaren "Hængt ud på nettet", hvor Kristian også medvirker. Af hensyn til Kristian har DR valgt ikke at nævne hans efternavn.

I aften på dr.dk, at kan du chatte også om mobning med Red Barnets antimobbekonsulent, Lars Stilling Netteberg, fra 20.45 til 22.15.