Mette Frederiksen vil åbne for caféer, restauranter og store skolebørn

Mette Frederiksen siger, at der er mulighed for, at flere kan få mere af hverdagen tilbage på mandag.

Statsminister Mette Frederiksen er kommet med sit udlæg for fase to af genåbningen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker i fase to at genåbne hele detailhandlen, restauranter og caféer samt sikre en mere normal hverdag for store skolebørn.

Det siger hun forud for, at Folketingets partier onsdag aften fortsætter forhandlingerne om genåbningens anden fase.

- På baggrund af de foreløbige ønsker fra partierne, vil det være regeringens forslag, at vi med fase to blandt andet genåbner hele detailhandlen, herunder storcentre, at restauranter og caféer kan begynde at åbne igen, og at de store skolebørn får mulighed for at få mere af deres hverdag tilbage. Også selv om der måske ikke bliver tale om en fuld skolegang, siger hun til Ritzau.

Statsministeren understreger, at genåbningen vil ske på en forsvarlig måde, og genåbningen bliver med restriktioner.

Hun forventer dog, at yderligere elementer vil komme i spil i fase to:

- Jeg ser også andre ting for mig. Superligaen for eksempel. Vi har behov for, at der bliver spillet noget fodbold. Det bliver dog ikke med tilskuere og fadøl, men det har en stor og vigtig betydning for mange, siger hun.

Hvad statsministeren ellers ser for sig og præcis hvornår, vil hun drøfte med partierne.

- Alle partier ønsker selvsagt at åbne alt – ingen har interesse i at holde dele af Danmark lukket én dag mere end højst nødvendigt, men alle er også enige om, at vi skal gøre det, der sundhedsmæssigt er forsvarligt, siger Mette Frederiksen.

Rapport: Coronavirus vil 'sandsynligvis dø ud'

Meldingen fra statsministeren kommer efter partierne har modtaget to rapporter, der indeholder beregninger for henholdvis smittetrykket ved forskellige åbningsscenarier fra Statens Serum Institut og en økonomisk vurdering af genåbningen.

Seruminstituttets rapport viser, at vælger politikerne på Christiansborg at genåbne en "grundblok", som inkluderer detailhandlen (herunder storcentre), professionel idræt uden tilskuere, biblioteker, kritiske offentlige arbejdspladser samt zoologiske og botaniske haver, så vil det betyde, at smittetrykket fortsat kan holdes under 1,0.

Det konkluderes, at coronavirusset, med genåbning af grundblokken, med "overvejende sandsynlighed" langsomt vil dø ud.

Derudover er der beregnet på, hvor meget smittetrykket vil stige, hvis der åbnes for yderligere tiltag.

Ros til danskerne

Mette Frederiksen giver danskerne ros for den måde, de har håndteret nedlukningen på.

- Danskerne holder afstand, har styr på hygiejnen og viser hensyn. Og som samfund går vi kontrolleret og gradvist frem. Det ser vi nu resultaterne af. Takket være vores fælles indsats, er der nu plads til at åbne Danmark yderligere, siger hun.

Samtidig understreger hun, at genåbningen stadig afhænger af, at danskerne fortsat husker at overholde afstandskrav og god hygienje, så smitten ikke begynder at sprede sig igen.

- Det har jeg dog ingen grund til at tro, de ikke vil, siger hun.

Rækkefølge for åbning hurtigst muligt

Partilederne mødes til forhandling om genåbningen i aften på Christiansborg. Her håber statsministeren, at partierne kan blive enige om en konkret rækkefølge for, hvad der genåbnes hvornår.

- Nu forhandler vi intensivt og med henblik på en hurtig aftale, så de steder, der får lov at åbne mandag, får bare et par dages varsel til at forberede sig, siger hun.