Regeringen vil give 5.000 kroner skattefrit til de fattigste pensionister

Pengene skal være en ekstra håndsrækning til de 300.000 folkepensionister, der modtager ældrecheck.

-Det er ikke en ansvarlig økonomisk politik at pumpe en masse penge ud i samfundet, når der er inflation. Men det skal ikke hindre os i at hjælpe nogen målrettede der, hvor behovet er størst, siger statsministeren. (Foto: © Kimberly Victoria Johnson, (C) DR Nyheder)

En ekstra ældrecheck på 5000 skattefrie kroner i år.

Det er regeringens forslag til at hjælpe de fattigste pensionister, som er presset økonomisk på grund af høj inflation, der betyder dyrere fødevarer, og stigende priser på el og gas.

- Vi vil helt konkret i år på grund af inflationen give 5.000 kr. ekstra til de folkepensionister, der allerede modtager ældrecheck, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Checken skal være skattefri og vil komme som et engangsbeløb til de omkring 300.000 pensionister, der i forvejen modtager ældrecheck. Det vil sige pensionister, som har meget lille indtægt og formue ved siden af folkepensionen.

Den ekstra ældrecheck vil koste statskassen omkring 1,1 mia. kr. Det er et engangsbeløb, og derfor vil regeringen hente pengene i statskassen, selv om det kan betyde et højere underskud på statsfinanserne i år.

- Fordi vi er i en ekstraordinær situation, så er det også ansvarligt at have en underskudsfinansiering af nogle ekstraordinære indsatser, siger Mette Frederiksen.

- Vi ved godt, at de stigende priser gør ondt. Især på nogle af vores pensionister.

Hvis det lykkes regeringen at lande en hurtig politisk aftale, håber Mette Frederiksen, at checken skal udbetales før varmechecken, der forventes at blive udbetalt til august eller september.

- Jeg tør ikke love noget, men hvis vi kan få lavet en hurtig aftale og få lovgivet, så er forhåbningen, at pengene kan udbetales før varmechecken, og det vil være rigtig godt for de pensionister, der allerede nu kan sidde og kigge på deres økonomi og kan se, at det er svært at få det hele til at gå op, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren erkender, at det kan være økonomisk risikabelt at sende flere penge ud til danskerne, netop når inflationen er høj.

- Det er ikke en ansvarlig økonomisk politik at pumpe en masse penge ud i samfundet, når der er inflation, fordi vi faktisk kan risikere at gøre det endnu værre, og få priserne til at stige endnu mere. Men det skal ikke hindre os i at hjælpe nogen målrettet, der hvor behovet er størst. Og det mener vi, det er hos landets pensionister, siger statsministeren.

Falder på et tørt sted

Hos Ældresagen ser man positivt på regeringens forslag.

- Det er et godt udspil. Det falder på et tørt sted for de personer, der modtager ældrechecken, siger Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen.

- Jeg betragter det som en start. Det er godt, at regeringen har fået øjnene op for det kæmpe store privatøkonomiske problem, der er ude blandt pensionister. Og vi vil følge godt med i, om hjælpen er tilstrækkelig.

Bjarne Hastrup, Direktør i Ældre Sagen, er positiv over for regeringens udspil. (© (C) DR Nyheder)

Men fordi der kun er tale om et engangsbeløb i år, så forsikrer Bjarne Hastrup, at Ældre Sagen vil presse på for at landets pensionister, også fremover får den hjælp, som de skal have.

- Regeringen regner jo med, at inflationen falder igen. Men det er der ikke nogen, der ved noget om, så det kan være, vi må komme tilbage til regeringen igen og sige, at hvis ikke inflationen falder, så må de lave en mere permanent løsning.

Skal først diskuteres på Christiansborg

Regeringens udspil skal først forhandles på Christiansborg. Og selvom de ønsker sig mere, tager flere partier godt imod regeringens forslag.

- Vi er meget enige med regeringen. Men vi mener ikke, at man kun skal se mod de ældre eller førtidspensionister. Vi er også optaget af, at vi ser mod de unge, siger SF's partiformand Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

- Vi mener, at dem, der er på SU, også bliver hårdt spændt for. De kan også mærke energipriserne, de kan også mærke det i forhold til fødevarepriserne. Vi ønsker at give SU-modtagerne et engangsbeløb på 2.000 kr. for også at hjælpe dem.

Også Enhedslisten vil gerne have flere omfattet.

- Vi er meget positive over for en økonomisk håndsrækning til de fattigste pensionister, men der er også andre grupper, der har store udfordringer. Det er særligt de arbejdsløse og syge, som har set ydelserne blive udhulet, samtidig med at priserne stiger.

Det sidste støtteparti, Radikale Venstre, ser også gerne, at hjælpen rammer bredere.

- Vi vil godt være med til at hjælpe dem, der har allermindst. Vi er så lidt i tvivl om, hvorvidt regeringen rammer rigtigt her, siger finansordfører Andreas Steenberg til Ritzau.

- Det kan også godt være, der er nogle børnefamilier eller andre, og det vil vi have afsøgt i de forhandlinger, der kommer.

Hos Dansk Folkeparti kalder formand Morten Messerschmidt regeringens forslag en god nyhed for mange pensionister.

- Det er da super godt. Det er cirka en fjerdedel af, hvad vi havde håbet på, men regeringen er på rette vej, siger han.

Hjælp til førtidspensionister og pendlere

Det er dog ikke kun folkepensionister, som regeringen er klar til at hjælpe. Den vil også udbetale et engangsbeløb til førtidspensionister.

- Vi vil også foreslå, at der gøres noget målrettet for førtidspensionister. Men ikke helt samme høje beløb som til folkepensionister, siger Mette Frederiksen.

Hun vil ikke sætte tal på, hvor stor hjælpen til førtidspensionister skal være, men vil tage forslaget med til forhandlingerne med Folketingets partier.

Derudover ønsker regeringen også give befordringsfradraget - der også kaldes kørselsfradraget - en ekstra opjustering i 2022.

Det er et fradrag til dem, som har længere end 24 kilometer til og fra arbejde i transport.

- Rigtig mange danskere har behov for at køre i bil for at passe deres arbejde. Nu betaler man altså 14-15 kroner for en liter benzin rigtig mange steder, og det kan altså mærkes i økonomien, siger Mette Frederiksen.

Hvor meget det konkret skal hæves, er dog også noget, som regeringen vil diskutere med Folketingets partier, når Skatterådet i morgen har fremlagt deres anbefaling.

Opdateret kl. 20:53 med kommentar fra Radikale Venstre.