Mette Frederiksen vil have mindre detailstyring: Ny reform skal sætte offentligt ansatte fri

En ny 'nærhedsreform' skal gøre op med for meget kontrol i det offentlige, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen holder åbningstalen ved Folketingets åbning i dag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Offentligt ansatte drukner i gode intentioner og idéer om, hvordan de skal udføre deres arbejde. Og de gode idéer bliver til for mange regler, der begrænser servicen.

Det mener statsminister Mette Frederiksen (S), der i sin tale ved Folketingets åbning i dag lancerede idéen om en nærhedsreform, der skal sikre mindre detailstyring i den offentlige service.

- Jeg mener, vi har brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra og skruer op for faglighed og ledelse, sagde hun.

Kræftbehandlingen skal blive bedre

Det må dog ikke gå ud over kvaliteten af den offentlige service, lød det.

- Vi går ikke på kompromis med resultaterne. Kræftbehandlingen skal fortsat blive bedre. Børnene skal stadig lære at læse, når de går i skole. Pointen er tværtimod, at den styring, vi har i dag, ikke giver de bedste resultater, sagde hun.

Mette Frederiksen ankom til Folketingets åbning med sin kæreste, Bo Tengberg. Flere klimaorganisationer afholdt demonstrationer foran Christiansborg. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Mette Frederiksen nævnte i talen flere eksempler på detailstyring, der giver problemer for de offentligt ansatte. Blandt andet beskyldte hun sit eget parti og venstrefløjen generelt for alt for ofte at kræve detaljerede rettigheder i den offentlige service.

Eksempelvis da Socialdemokratiet i 2007 ville give ældre ret til at komme i bad hver dag. Et krav, der ifølge Mette Frederiksen "heldigvis" ikke blev gennemført.

- Jeg tror, at de fleste af os her i Folketinget på et eller andet tidspunkt har krævet nye rettigheder til borgeren. Og måske mest os, der ligger politisk til venstre.

- Lovgivning bør handle om retning. Det er måden at lede et land på. Hvis der er et konkret problem på et plejehjem, så skal lederen løse problemet og medarbejderen stå til ansvar, sagde hun.

Derfor skal Folketinget ifølge statsministeren holde op med at lovgive på baggrund af enkeltsager. Politikerne skal simpelthen "holde fingrene væk", lød det.

Tidligere pension og nyt asylsystem

I talen gentog Mette Frederiksen også regeringens ambition om, at der skal indføres en ny ret til tidligere pension for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet.

Og så forklarede hun, at hun vil stille sig i spidsen for arbejdet for et helt nyt asylsystem i EU.

- Vores regering ønsker selvfølgelig at hjælpe mennesker, som er på flugt. Men vi skal gøre det i nærområderne, for der kan vi hjælpe flest, sagde hun.

Desuden lød det fra Mette Frederiksen, at regeringen vil sætte flere penge af til skattevæsenet, når den i morgen præsenterer sit forslag til en ny finanslov. De penge skal blandt andet gå til it-løsninger og til flere medarbejdere.

Folketinget åbner hvert år første tirsdag i oktober. I år byder folketingsåret på hele 60 nye folketingsmedlemmer efter valget i juni. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Folketingsåret blev traditionen tro skudt i gang i dag med den officielle åbning af Folketinget, hvor kongehuset deltager, og statsministeren holder en tale. Det skal ifølge grundloven ske første tirsdag i oktober.

Facebook
Twitter