Mette Frederiksen vil skrotte alle regler på ældreområdet og starte helt forfra

Hun varsler en ny ældrelov med værdighed, valgfrihed og få dokumentationskrav.

De ældre fortjener en mere værdig ældrepleje, mener statsminister Mette Frederiksen (S), som lægger op til at lave en helt ny ældrelov. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Bedsteforældre. Forældre. Tidligere hårdtarbejdende kolleger og engang stærke mennesker, der ikke længere kan klare sig selv, men har brug for hjælp i hverdagen.

De ældre - de får ikke altid den pleje og omsorg, de har fortjent, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

- Hånden på hjertet, så har vi endnu ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent, sagde hun i sin nytårstale.

Derfor foreslår hun og regeringen med statsministerens egne ord nu 'noget vidtgående':

- At vi afskaffer den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starter helt forfra, lød det.

Det, der i dag er en ordentlig bunke af forskellige regler og lovgivning, skal - hvis det står til regeringen - erstattes af en ny 'kort og præcis' ældrelov.

Nøgleordene er klare værdier: værdighed, valgfrihed og selvbestemmelse, men også få dokumentationskrav.

- Lad medarbejderne bruge deres gode hoveder og varme hjerter. Lad os pårørende være mere sammen med vores gamle. Lad de ældre få den kærlighed og pleje, som livets efterår kræver, sagde Mette Frederiksen.

Udtalelsen vækker begejstring i Ældresagen, hvor Michael Teit Nielsen er vicedirektør.

- Vi er fantastisk glade for, at statsministeren nu kommer med det her nytårsløfte om, at der skal ske nogle positive forandringer ude i ældreplejen, siger han.

En ældrelov kalder han for en 'meget ambitiøs' men også en meget spændende idé.

To ord skal stå helt centralt, mener han: selvbestemmelse og tryghed.

- Man har lov til selv at have indflyelse på den pleje, man modtager. Og der skal være tryghed for, at man kan få den hjælp, man har behov for, når man har behov for det, siger Michael Teit Nielsen.

Sætter kommuner fri

Mette Frederiksen (S) har sagt det før.

Det har - som hun selv påpeger - fem statsministre før hende også. I årets nytårstale sagde hun det ikke desto mindre igen.

- Alt for meget tid går med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer.

- Det tærer på arbejdsglæden. Det gør det svært at rekruttere. Og det giver en velfærd, der ikke altid lever op til forventningerne, lød det.

Det er to år siden, hun i sin tale ved Folketingets åbning italesatte det, hun selv kaldte 'bagsiden af medaljen' ved verdens bedste velfærdssamfund.

Ordene var næsten de samme.

- Kroner og ører er langt fra hele svaret, sagde hun fra Folketingets talerstol.

- Jeg tror heller ikke på, at vi løser alle problemer ved at tilføre flere penge, sagde hun her til aften bag skrivebordet på Marienborg.

Og så vendte hun tilbage til de aftaler, hun annoncerede i åbningstalen i oktober 2020 - med syv kommuner, der fik lov til at se bort fra regler og lovgivning på tre forskellige velfærdsområder.

Nu skal alle kommuner nemlig have samme mulighed.

- Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op.

- Så I lokalt kan skabe den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, I ønsker, sagde statsminister Mette Frederiksen.

Anledning til at gøre tingene anderledes

Ældreområdet har Viborg, Middelfart og Langeland haft nærmest frie hænder til at forme i det seneste år, og Johannes Lundsfryd, der er borgmester i Middelfart for Socialdemokratiet beskriver processen som lidt af en øjenåbner.

- Det lyder banalt, men det har stor betydning, forklarer han om nogle af de ting, kommunen har iværksat.

Blandt andet har hjemmeplejen nu en særlig demensgruppe, unge under 18 kan få fritidsjobplejehjem, og med en straksservice for hjælpemidler kan borgere nu bare møde op på depotet og hente en toiletforhøjer, rolator, eller det, de har brug for.

- Tidligere skulle man have besøg af én, der skulle vurdere ens behov, så skulle der laves en rapport eller et noget, og andre skulle tage stilling til bevillingen, før nogle kørte ud med det, siger Johannes Lundsfryd.

Nytænkningen har skubbet til fastgroede kulturer - og den slags rykker, fornemmer man på ham.

- Vi er kun lige begyndt, så i virkeligheden har det allervigtigste været, at vi - og alle medarbejderne - har haft anledning til at se, om vi kunne gøre noget anderledes, siger han.

- Noget skal der ske

Står det til regeringen, skal den nye 37 timers arbejdspligt for alle modtagere af kontanthjælp og en række andre offentlige ydelser, også kanalisere flere hænder i retning af de ældre.

- Jeg ved godt, at man ikke fra den ene dag til den anden kan gå ind og arbejde på lige fod med kolleger, der har uddannelse og erfaring. Men så kan man nogle andre ting. Smøre madder. Vaske tøj. Gøre ekstra rent, sagde Mette Frederiksen i nytårstalen og slog fast:

- Du starter med at gøre nytte på plejehjemmet for din ydelse.

Lige den del, er Søren Pape Poulsen, som er formand for Det Konservative Folkeparti lidt loren ved.

- Jeg synes måske ikke, vi skal prøve det af på vores allermest sårbare. Hvis de ældre har brug for hjælp, skal vi sikre os, at dem der hjælper faktisk også er nogle, der kan gøre det rigtigt, siger han.

Men det skorter ikke på forhandlingsvilje fra hans side, når det gælder mere værdighed og mere frit valg for de ældre, understreger han.

Initiativerne kræver opbakning fra resten af Folketinget, før de kan blive til virkelighed, og også Enhedslisten er klar til at se på ældreområdet.

- Noget skal der ske, siger politisk ordfører Mai Villadsen.

- Der er store problemer, der kommer flere og flere ældre som har behov for hjælp, og samtidig har vi svært ved at holde på medarbejdere.

Og netop medarbejderne skal stå i centrum, hvis Mette Frederiksen plan skal lykkes, mener hun.

- Jeg tror helt sikkert at afbureaukratisering er en del af svaret, men det må ikke blive en spareøvelse, siger Mai Villadsen.