Mette Frederiksens folk bad Enhedslisten om hjælp til at spænde ben for Corydon

Enhedslisten skulle sikre, at Thorning ikke udnævnte Corydon til statsminister.

Tilbage i 2014 bad Mette Frederiksens folk Enhedslisten om at hjælpe med, at Helle Thorning-Schmidt ikke fandt på at udnævne Bjarne Corydon som sin afløser i Statsministeriet. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Rygterne svirrede i begyndelsen af 2014. Først på Christiansborgs gange og siden også i avisernes spalter: Var statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på vej til at lande en EU-toppost i Bruxelles?

Det næste naturlige spørgsmål meldte sig så på banen: Hvem skulle i givet fald så være statsminister herhjemme? Daværende beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen, blev af mange betragtet som en slags ukronet kronprinsesse.

Men både udenfor og helt inde i hjertet af Socialdemokratiet blev der spekuleret kraftigt i, om Thorning kunne finde på at udpege finansminister Bjarne Corydon som sin afløser - ligesom da Jens Otto Krag i 1972 til alles overraskelse overlod både statsminister- og formandspost til Anker Jørgensen.

Det ville Mette Frederiksens fløj for alt i verden undgå, og derfor bad de støttepartiet Enhedslisten om hjælp til at forhindre scenariet, kan man læse i bogen "Det hærdede stål - Historien om Enhedslistens første 25 år i Folketinget" af forfatter Kim Kristensen.

Og Enhedslistens tidligere strateg og folketingsmedlem Pelle Dragsted bekræfter i dag forløbet i Slotsholmen på P1:

Tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted bekræfter, at Mette Frederiksens folk tilbage i 2014 bad om Enhedslistens hjælp til at undgå, at Helle Thorning-Schmidt ville overdrage statsministerposten til Bjarne Corydon. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

- Vi hjalp socialdemokraterne, fordi vi havde en fælles interesse – og sådan set også fordi det ville være det eneste demokratisk rimelige.

Som støtteparti havde Enhedslisten haft alvorlige armlægninger med Bjarne Corydon som finansminister, og Pelle Dragsted og co. var derfor på ingen måde interesserede i at se ham i Statsministeriet.

- Det er også velkendt, at der inden for Socialdemokratiet var en stærk opposition mod Corydon og Thorning. Og vi fik så nogle henvendelser om, hvorvidt vi ville kunne bidrage til at sikre, at man ikke bare udnævnte Corydon til statsminister uden en ny dronningerunde, siger Pelle Dragsted.

EL: Ja, vi hjælp Mette Frederiksen i kampen mod Corydon

Så Mette Frederiksens folk ringer til dig. Hvad siger de?

- De siger, om vi er opmærksomme på, at der kan blive lavet et regeringsskifte uden en dronningerunde, hvis vi ikke meget eksplicit gør opmærksom på, at vi ønsker en dronningerunde. Og at et sådant regeringsskifte uden en dronningerunde kan føre til, at vores hovedmodstander i regeringen – nemlig Bjarne Cordyon – pludselig kan blive statsminister, siger Pelle Dragsted.

En regering kan godt skifte statsminister, hvis dronningen har den opfattelse, at der ikke vil være flertal imod denne regering. Men hvis Enhedslisten med de afgørende mandater krævede en dronningerunde, hvor partiet ikke ville støtte en statsminister, der ikke havde opbakning i sit eget parti, var der blokeret for Corydon.

Det meddelte Enhedslisten så i en artikel på Altinget i april 2014: "Enhedslisten afliver kup-scenarie"

- Vi meldte offentligt ud, at hvis Thorning ryger derned (til EU, red.), så vil vi kræve en dronningerunde, fordi vi vil være helt sikre på, at en ny socialdemokratisk statsminister har opbakning i sit parti, siger Pelle Dragsted.

Så du hjælper Mette Frederiksen i kampen mod Corydon?

- Ja, det gør vi. Fordi der er en fælles interesse – både politisk, fordi vi ikke var særligt interesserede i, at Corydon skulle blive statsminister – men også et demokratisk hensyn til, at en socialdemokratisk statsminister gerne også skulle have opbakning i det socialdemokratiske bagland.

Hvem af Mette Frederiksens folk var det, der ringede til dig?

- Det må mine memoirer, når jeg engang når den gråhårede alder, afsløre.

Det der med at gå til et andet parti for at forhindre en af ens egne i at blive formand, er det ikke femtekolonne-virksomhed?

- Det må du jo snakke med socialdemokraterne om. Det er jo ret åbenlyst, at de havde en fuldstændig argumentresistent ledelse, der kørte henover sit eget bagland.

Corydon: Jeg havde ingen ambition om at blive statsminister

Bjarne Corydon, der ligesom Pelle Dragsted også har forladt dansk politik, kan da godt se, at det "journalistisk set er en god historie". Hvis den vel at mærke holder, understreger han.

Bjarne Corydon er i dag ansvarshavende chefredaktør og administrerende direktør på dagbladet Børsen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

- Jeg ved jo i sagens natur ikke, om den er rigtig. Og i givet fald, så kunne man da have sparet sig ulejligheden, eftersom jeg ikke havde nogen ambition om at blive statsminister, siger Bjarne Corydon og tilføjer:

- Man må konstatere, at Socialdemokratiet har bevæget sig tættere på Enhedslisten end nogensinde tidligere i historien. Så samarbejdet blev da i hvert fald til noget på et tidspunkt.

Samarbejdet mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet har vel aldrig været tættere, end hvis man har involveret Enhedslisten i en magtkamp i Socialdemokratiet?

- Det ved jeg jo ikke, om man har. Det må de eventuelt involverede svare på. Men vi kan se nu, at Socialdemokratiet er godt og grundigt vævet sammen med Enhedslisten. Så de har da fået hinanden til sidst i hvert fald, siger Bjarne Corydon.

Mette Frederiksen, der jo som bekendt endte i Statsministeriet - også uden at Enhedslisten behøvede spænde ben for Corydon - har ikke ønsket at kommentere sagen.

Du kan lytte til hele dagens udsendelse af Slotsholmen herunder. Interviewet med Pelle Dragsted starter cirka 45 minutter inde i programmet.