Mette Frederiksens opholdsforbud får kras kritik: Sender unge ud i kriminalitet

Regeringen vil give politiet mulighed for at indføre et opholdsforbud på særlige områder.

Det skal være slut med store grupper af utryghedsskabende kriminelle, der stimler sammen og dominerer et område.

Det var det klare budskab fra Mette Frederiksen (S), da hun i dag præsenterede et forslag om, at politiet fremover skal kunne indføre et opholdforbud på f.eks. en parkeringsplads eller ved en S-togstation.

Overholdes forbuddet ikke, foreslår regeringen en bøde på 10.000 kroner, første gang man overtræder det, mens det skal koste 30 dage i fængsel, hvis det sker igen.

Advokat er chokeret

En strafferamme, der er ude af proportioner, hvis man spørger formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater Jytte Lindgård.

Formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, Jytte Lindgård, er dybt chokeret over muligheden for at få 30 dages fængsel for at overtræde opholdsforbuddet to gange.

- En bøde på 10.000 kroner er fantastisk meget. Det er naturligvis også, hvad regeringen ønsker, men man bliver nødt til at lade det være proportionelt med andre bøder, siger advokaten.

Det er dog særligt muligheden for 30 dages fængsel ved anden overtrædelse af opholdsforbuddet, der får Jytte Lindgård til at spærre øjnene op.

- 30 dages fængsel er jo noget, man ser i voldssager. Så jeg er dybt chokeret over den del af forslaget.

For forslaget er vidtgående og forringer danskernes retssikkerhed, lyder det fra Formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard.

- Jeg bryder mig ikke om at se denne her skrue blive strammet. Det er bekymrende, hvis man placerer domstolsbeslutninger ved politiet, siger han og fortsætter:

- Retsikkerheden står forringet med det her forslag.

Bøde kan have modsat effekt

Comeback Camp samarbejder med kommunerne om, at hjælpe marginaliserede unge mænd. // Privatfoto af Poul Kellberg.

Hos Comeback, en organisation der arbejder med kriminelle unge, har man meget svært ved at se, at forslaget skulle få den ønskede effekt.

- De ville bare stille sig et andet sted hen. Mange af drengene mødes udenfor, fordi de ikke kan være derhjemme, siger Poul Kellberg, der er stifter af Comeback og kriminolog.

Hvis en ung mand får en bøde på 10.000 kroner, for at bryde et opholdsforbud, kan det have den helt modsatte effekt, mener han.

- Han ville føle det var unfair. Han ville blive ansporet til at gå ind i det der hedder en modkultursfølelse. "De vil ikke mig, så vil jeg heller ikke dem". Det er ikke en sund følelse at være ind i, og så det kan have den modsatte effekt. Så ender de netop i kriminalitet, og måske i bander, siger Poul Kellberg.

For ham handler det ikke om, at skabe steder hvor de unge drenge ikke må være, men mere om at skabe steder hvor de kan være.

- Vi bliver nødt til at tilbyde dem alternativer til gadehjørnet.

Beboer i ghetto: Det kan ikke stå alene

Et af de steder i Danmark, der i den grad har været plaget af utryghedsskabende kriminalitet, er Motalavej i Korsør. Området, der optræder på regeringens ghettoliste, har været ramt af både skyderier, knivstikkerier, overfald, trusler og hærværk som følge af en konflikt mellem to rivaliserende familier.

Peter Alexander Lexander er selv født på Motallavej i 1963. Efter flere år væk fra boligområdet i Korsør, er han nu flyttet tilbage. (Foto: (C) DR Nyheder)

Peter Alexander Lexander bor ved Motallavej og har selv været vidne til både trusler og ballade. Han har også selv oplevet truende adfærd fra grupper af unge.

- Jeg er selv blevet udsat for et par uvenlige unge mennesker. De kunne godt blive ubehagelige, hvis man sagde noget til dem, fortæller Peter Alexander Lexander.

Alligevel efterlyser han en mere langsigtet plan end den regeringen i dag foreslog.

- Opholdsforbud og hårde straffe er nogle værktøjer på kort sigt, men jeg efterspørger noget forebyggelse herude. Jeg efterlyser en langt større social indsats herude. Det hjælper, men det kan ikke stå alene.

Politiet efterspørger ressourcer

Hos Politiforbundet glæder Claus Øxfeldt sig over, at vurderingen om, hvor man kan oprette et opholdsforbud trods alt er lagt ud til politiet. Men det ændrer ikke på, at det er endnu en opgave, der lander hos politiet.

- Det er endnu en ting, der kræver en hel del arbejde og tilsyn. Tingene hænger ikke sammen i dansk politi, så jeg savner ressourcer til at løfte opgaven, siger han.