Mette Thiesen melder sig ud af Nye Borgerlige

Udmeldingen kommer efter intern ballade, hvor Mette Thiesens kæreste er blevet politianmeldt.

Mette Thiesen (til højre) var den første folkevalgte for Nye Borgerlige. Nu er hun fortid i partiet. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Mindre end en uge efter folketingsvalget har Folketinget fået sin første løsgænger.

For her til eftermiddag har Mette Thiesen meldt sig ud af Nye Borgerlige. Det skriver hun på Facebook.

Udmeldingen kommer, efter det i dag er kommet frem i medierne, at Mette Thiesen og hendes kæreste var omdrejningspunkt for intern ballade i partiet.

Ifølge Nye Borgerlige har Mette Thiesens kæreste nemlig overfaldet en ansat i partiet til valgfesten i sidste uge, hvorefter han blev smidt ud fra festen.

Det skulle ifølge partiformand Pernille Vermund ikke være første gang, at Mette Thiesens kæreste har været voldelig overfor den ansatte, og derfor havde Mette Thiesen allerede inden valgfesten fået forbud mod at tage kæresten med til arrangementer i partiet.

Tager afstand fra kæresten

Mette Thiesen skriver på Facebook, at hun på det kraftigste tager afstand fra kærestens handlinger på valgaftenen.

- Det var fuldstændig uacceptabelt - det ved både han og jeg. Det kommer til at have konsekvenser. Det har det allerede nu – og dem tager både han og jeg på os.

- Jeg burde ikke have taget ham med, og han burde ikke have handlet, som han gjorde – den er ikke længere. Her lægger jeg mig fladt ned, skriver hun.

Mette Thiesen blev ved kommunalvalget i 2017 den første folkevalgte for Nye Borgerlige, da hun blev valgt til kommunalbestyrelsen i Hillerød. Arkivfoto. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hun mener dog også, at der er to sider af sagen, og at der ikke er blevet lyttet til hendes version af sagen.

- Jeg bad om hjælp til at komme væk fra en svær fortid, der havde fyldt alt for meget, alt for længe og som jeg havde svært ved at håndtere selv. Jeg var skrøbelig og sårbar - men der blev desværre ikke lyttet, skriver hun.

I opslaget understreger hun også, at hun ikke vil undskylde "overfor en, der har gjort mig ondt."

Vermund: Giv mandatet videre

Udmeldelsen kommer også, få timer inden at der her til aften skulle holdes to afgørende møder i toppen af partiet. Møder, som partileder Pernille Vermund havde lagt op til kunne ende med, at Mette Thiesen kunne blive ekskluderet.

Men udmeldelsen har ikke formildet partilederen. Tværtimod.

For i en pressemeddelelse skriver hun her til aften, at det er "tarveligt og uhæderligt", at Mette Thiesen har valgt at beholde sit mandat og blive løsgænger.

- Hun burde give sit mandat videre til sin suppleant, lyder det fra Vermund.

Hun skriver også, at partiet over de seneste dage har prøvet at få Mette Thiesen til at "tage ansvar" og rette op på de skader, Vermund mener, Thiesen har forvoldt partiet.

- Mette kunne ikke opfylde vores – synes vi selv – ganske rimelige forventninger til en kollega, står der i pressemeddelelsen.

DR har forsøgt at få et interview med Mette Thiesen om udmeldelsen og Pernille Vermunds udfald mod hende. Det er ikke lykkedes.

Kulmination på måneders konflikt

Ifølge DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, er udviklingen i dag kulminationen på flere måneders konflikt mellem Pernille Vermund og Mette Thiesen.

- Der var lagt op til, at Mette Thiesen ville blive ekskluderet på grund af de episoder, der tilsyneladende har været, og det har hun så valgt at komme i forkøbet, siger hun.

At Mette Thiesen nu bliver løsgænger ændrer ikke det store på mandatfordelingen eller mulighederne for at danne flertal i Folketinget.

- Men det er dramatisk, at vi mindre end en uge efter valget ser den første løsgænger.

- Det kan være, det varsler, at vi får en valgperiode, som på det punkt er lige så dramatisk som den seneste valgperiode med rigtig mange politikere, der forlader deres parti, bliver løsgængere eller stifter nye partier, siger Christine Cordsen.

Mette Thiesen blev første gang valgt til Folketinget ved valget i 2019. Ved valget i sidste uge blev hun genvalgt som et af seks folketingsmedlemmer for Nye Borgerlige med 4.357 personlige stemmer.

Med udmeldelsen bliver hun nu løsgænger, og Nye Borgerlige står tilbage med en folketingsgruppe på fem medlemmer.