Midt i krise: Elbæk siger nej til at mødes med Alternativets medlemmer

Den tidligere leder trodser en opfordring fra sin egen kredsbestyrelse.

Uffe Elbæk trak sig som politisk leder i december. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Uffe Elbæk siger nej til at møde op, når Alternativets medlemmer i København torsdag aften samles for at diskutere den krise, der lige nu bølger i partiet.

Elbæk er ellers selv valgt i København, og det er hans egen kredsbestyrelse, der har opfordret ham til at komme - men Elbæk afviser.

- Som udgangspunkt ville jeg gerne komme, men det bliver en offentlig diskussion af noget, som jeg egentlig synes, ligger et andet sted. Jeg skal i hvert fald ikke tage del i det, for det er nogle af de spørgsmål, som hovedbestyrelsen lige nu sidder og bearbejder.

Så du vil ikke stille op og forklare dig over for medlemmerne?

- I alle mulige andre sammenhænge ville jeg gene stille op, men det er at tage noget, som hovedbestyrelsen sidder og arbejder med, på forskud. Jeg synes, at hovedbestyrelsen skal have fred og ro, og så kan vi alle sammen mene noget, når de melder noget ud, siger Uffe Elbæk.

Meldingen fra Alternativets Storkreds København var ellers ganske klar i den mail, som blev sendt ud til medlemmerne i weekenden. Her stod der:

"Vi inviterer alle medlemmer til et dialogmøde, hvor vores ønske er, at bekymringer og ønsker til fremtiden håndteres blandt medlemmerne – og ikke i pressen. Vi opfordrer Uffe Elbæk til at være til stede ved dette møde."

Forperson for storkredsen Anders Agersnap har ingen kommentarer til, at Elbæk trodser deres opfordring og ikke kommer til mødet.

Afgør tillid lørdag

Hovedbestyrelsen i Alternativet vil lørdag melde ud, om den fortsat har tillid til Josephine Fock, som den 1. februar blev valgt blandt Alternativets medlememmer som ny politisk leder.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter en række anonyme kilder i en artikel i Information beskrev, at Josephine Fock kunne finde på at overfuse, råbe af og intimidere folk, da hun fra 2015 til 2018 var en del af Alternativets folketingsgruppe.

I sidste uge meldte hovedbestyrelsen ellers ud, at den havde tillid til den nye leder. Men det viste sig, at det ledende organ kun havde talt med Fock selv og ikke de mennesker, der har følt sig overfuset af hende.

Efterfølgende opfordrede hovedbestyrelse så alle, der havde noget at fortælle om sagen, til at henvende sig.

Og en af dem, der tog imod invitationen, var Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk mødtes med bestyrelsen i København i går, men vil ikke sige, om han har talt med hovedbestyrelsen.

- De skal have en række samtaler, herunder også med mig. Men i respekt for hinandens måder at skabe en god ramme for den her diskussion, så har jeg ikke nogen kommentarer til det spørgsmål, siger han.

Han vil dog godt erkende, at det parti, som han selv stiftede tilbage i 2013, er i store problemer.

- Vi står i en enormt svær situation. Det vil jeg hverken underspille eller gøre til mere, end det er. Men det er en meget speciel situation, hvor der er rejst en masse spørgsmål, som venter på svar. Det ønsker vi alle, der kommer så hurtigt som muligt, siger han.