Midt i regeringsforhandlinger: Toppolitikere og tusindvis af danskere kommer til Bornholm

Folkemødet er netop skudt i gang for niende gang i Allinge på Bornholm.

- For fire år siden i 2015 lå Folkemødet på Bornholm midt i valgkampen, og dengang var der mange, der bekymrede sig for, om politikerne ville prioritere at komme herover. Det gjorde vi, og det gør vi. I år er det midt i regeringsforhandlingerne, og vi møder alligevel op.

Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen skød her til formiddag Folkemødet på Bornholm i gang. For selv om vi lige har været til valgurnerne, og der endnu ikke er kommet en ny regering, så betyder det ikke, at landets toppolitikere bliver hjemme i hovedstaden.

Lars Løkke Rasmussen skød her til formiddag Folkemødet i gang. (© (c) DR)

For også S-formand Mette Frederiksen har valgt at troppe op ligesom de andre partiledere i rød blok, selv om de lige nu er i gang med at stable en regering på benene i København. Ligesom sine partilederkolleger skal hun holde en 30 minutters tale på hovedscenen.

Det er nemlig planlagt, at regeringsforhandlingerne er suspenderet torsdag og fredag. Det betyder dog ikke, at partilederne kan holde lang weekend. For allerede lørdag er det planlagt, at forhandlingerne genoptages.

- Nu er der et Folkemøde, som jeg nok ikke havde lagt her, hvis jeg havde fået lov til at planlægge det, sagde Mette Frederiksen i går efter regeringsforhandlingerne.

- Men det skal vi respektere alle sammen, deltage og holde vores partiledertaler. Det skal man, synes jeg, når man er partileder. Det prioriterer vi. Det betyder, at forhandlingerne flytter væk fra Christiansborg et par dage.

Tusindvis besøger Bornholm

Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre er den første partileder, som taler på hovedscenen i Allinge på Bornholm og skyder hermed årets Folkemøde i gang.

I sin tale fokuserede han særligt på udlændingepørgsmålet, som også allerede har været en del af regeringsforhandlingerne.

- Fogh og Kjærsgaard startede en værdikamp. Men vi endte i et gigantisk værdiskred. Væk fra de værdier, vores samfund er bygget på: Lighed for loven. Plads til forskellighed. Solidaritet med vores svageste. Gradvist endte vi som et land, der fejrer andre menneskers ulykke med kage, lød det fra Morten Østergaard.

Indtil søndag vil alle partier være repræsenteret på hovedscenen, hvor de kommer til at bruge 30 minutter til at tale om alt fra klima til økonomi og velfærd.

Og her vil det være partilederne, som vil tale til nogle af de tusindvis af folkemødegæster, der ifølge arrangørerne vil lægge vejen forbi over de næste fire dage.

Det gælder dog ikke for Venstre, da fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udover sin åbningstale for Folkemødet i dag ikke kommer til at holde en politisk tale. I stedet deltager han i 800-års jubilæum for Dannebrog på lørdag. Næstformand for Venstre, Kristian Jensen, træder ind i hans sted.

Der kommer heller ikke et gensyn med Anders Samuelsen (LA), da han gik af som partileder efter valget, da partiet mistede 9 ud af 13 mandater. I stedet bliver det den nyudnævnte partileder Alex Vanopslagh, der kommer til Bornholm og repræsenterer partiet.

Endelig skal Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, ikke tale fra Folkemødets store scene. Hun har meldt afbud på grund af stress oven på en hektisk valgkamp.

Partiledertalerne er dog langt fra det eneste, der sker på Bornholm indtil søndag. En række interesseorganisationer vil også være til stede og holde hundredvis af arrangementer.

Til gengæld vil Landbrug & Fødevarer ikke være til stede for første gang, siden Folkemødet blev afholdt for første gang siden 2011.

Organisationen forklarede til DR tilbage i november sidste år, hvorfor den bliver væk:

- Vi er rigtig, rigtig mange, der har store udgifter allerede ved at være derovre, og når overnatningspriserne så bare stiger og stiger, så bliver det bare for meget på et tidspunkt, sagde direktør Morten Høyer.

Rettelse 20. juni: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at 100.000 danskere ville komme til Bornholm – et tal, der stammede fra arrangørerne bag Folkemødet. De har imidlertid nu erkendt overfor DR’s Detektor, at der ikke er tale om 100.000 unikke gæster, hvorfor vi også har rettet vores artikel. Mere information om sagen kan findes her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter