Midtjyske Venstre-folk: 'Situationen er uholdbar'

Regionsformand er tavs om formandsskabets fremtid, men klar til at få ryddet op.

Regionsformand for Venstre i Midtjylland Jens Nicolai Vejlgaard ønsker ikke at oplyse, om der var opbakning til Lars Løkke Rasmussen ved mandagens møde.

Det er på høje tid, at der kommer orden i geledderne i Venstre.

Det budskab var klart fra de midtjyske partispidser, der her til aften har været samlet til rådsslagning på Pårup Kro mellem Herning og Silkeborg.

- Det er en noget tumultarisk situation, og der har før været bedre stunder. Men vi er helt sikre på, at vi kommer godt ombord på skibet igen, så vi kan få det fremad, lød det efterfølgede fra Jens Nicolai Vejlgaard, der er formand for Venstres regionsbestyrelse i Midtjylland.

Mindre klart står det, hvem hovedbestyrelsesmedlemmerne mener skal gå forrest som kaptajn.

- Vi har haft en god drøftelse om Venstres nuværende situation. Dens konklusion vil jeg nu meddele Venstres formandsskab, sagde Jens Nicolai Vejlgaard.

Han havde dog ingen kommentarer til spørgsmålene om, hvorvidt der var opbakning til formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen blandt de midtjyske Venstre-medlemmer, eller om de overhovedet står samlet bag den besked, der nu bliver sendt afsted til formandsskabet.

'Trist at Kristian Jensen er en del af det'

Midtjylland er næstformand Krisitan Jensens hjemmebane, og det ærgrer da også Jens Nicolai Vejlgaard, at han står midt i orkanens øje.

- Kristian har gjort en fantastisk indsats for sin region og sin valgkreds, så det er selvfølgelig trist at se, at han er en del af det her. Men det er, som det er, og vi må tage det derfra, siger han.

Det egentlige omdrejningspunkt er imidlertid ikke personer, men partiet, understreger den midtjyske regionsformand.

- Venstre står øverst, men nu må vi se, hvad der sker, siger Jens Nicolai Vejlgaard, der fastslår, at situationen er uholdbar.

Glæder sig over fremrykket landsmøde

Mødet på Pårup Kro er det seneste i en række, hvor Venstres regionale hovedbestyrelsesmedlemmer over hele landet har drøftet fremtidsscenarierne for partiets ledelse forud for Venstres landsmøde, som nu helt ekstraordinært ser ud til at blive rykket frem efter ønske fra både formand Lars Løkke Rasmussen og partiets regionale formænd.

Det ønske deler også Jens Nicolai Vejlgaard.

- Vi er af den overbevisning, at det er bedst at få ro på partiet, og det tror vi bedst vil kunne lade sig gøre ved hurtigst muligt at få indkaldt til et ekstraordinært landsmøde, siger han.

Det handler simpelthen om, at partiet skal have talt tingene igennem, inden der kommer mere brænde på bålet.

- Det er Venstres struktur. Det er den der gode, solide, demokratiske måde at gøre det på, forklarer Jens Nicolai Vejlgaard.

Lars Løkke Rasmussen har meldt klart ud, at han vil fortsætte som formand for Venstre. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er ved landsmødet, det i sidste ende bliver afgjort, hvem der skal tegne partiet frem mod næste valg - en diskussion, som over sommeren har udviklet sig fra en intern ulmen til en mediebrand.

Gnisterne fyger

Næstformand Kristian Jensen gik først i brechen i Berlingske midt på måneden med kritik af Lars Løkke Rasmussens valgkampsforslag om at samarbejde med Socialdemokratiet i en SV-regering. Det fik tidligere forsvars- og finansminister Claus Hjort Frederiksen - hvis ord som regel vejer tungt i Venstre - til at kræve hans afgang, fordi han på den måde gik i rette med formandens linje.

Gnisterne føg således om ørerne på Venstres folketingsgruppe, da de på det tidspunkt var samlet til sommergruppemøde. Fra hovedpersonerne lød meldingen imidlertid, at alt var under kontrol: formandsskabet Løkke/Jensen var stærkt.

Tilsyneladende bare ikke så stærkt, at det efterfølgende kunne dæmpe gemytterne i baglandet, hvorfra der kom flere og flere medlinger om, at den eneste løsning er en helt ny ledelse.

Men Lars Løkke Rasmussen har ikke tænkt sig at gå - han stiller op som formand endnu en gang, når hele partiet samles til landsmøde, sagde han i en video på Facebook søndag aften.