Militærekspert: Dansk missilforsvar kan se ud på to måder

Danmark kan sætte missilsystemer på vores fregatter, eller man kan bygge et anlæg på Bornholm, siger ekspert.

En af mulighederne for at etablere et dansk forsvar mod russiske missiler kan være at sætte et missilsystem på en af Forsvarets fregatter. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

I efteråret flyttede Rusland et missilsystem til den russiske enklave, Kaliningrad, omkring 300 kilometer fra Bornholm.

Og i går kunne New York Times fortælle, at Rusland skulle have klargjort et krydsermissil, der i teorien kan nå det meste af Europa.

Den russiske optrapning på den front er en trussel mod Danmark, mener både Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører for Socialdemokratiet, og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Derfor har de åbnet op for at give flere penge til Forsvaret, så man konkret kan dæmme op for den trussel.

Og det kan gøres på to måder, siger major Karsten Marrup, chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet:

- Den ene måde er at bevæbne vores fregatter med såkaldte SM 2-missiler, der kan skyde ballistiske missiler ned, som bliver skudt af på kort distance – som eksempelvis fra Kaliningrad. - Den anden mulighed er at bygge noget stationært på Bornholm eller Sjælland, alt efter hvad man har lyst til, siger han.

Det kan dog blive en bekostelig affære, hvis Danmark vil sikre sig mod missiler fra Rusland, slår majoren fast:

- Jeg kan ikke forestille mig andet, at det er et tal med ni nuller efter.

Rusland har kunnet ramme os med atommissiler i 60 år

Selv om det er den seneste tids signaler fra Rusland, der får Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen til at åbne for en form for missilskjold i Danmark, har truslen fra Rusland været der længe.

- Vi skal huske på, at den trussel altså har været der i 60 år, siger Karsten Marrup og tilføjer: - Men hvis man er bange for, at russerne – nu efter at have haft muligheden i 60 år – vil begynde at skyde missiler efter Danmark, så skal man jo have et missilskjold, der kan beskytte os mod det.

Nato kan ikke skyde missiler ned fra Rusland

Hvis det ifølge eksperter utænkelige skulle ske, at Rusland affyrer et missil mod Danmark, er det nok bedst at løbe i skjul.

For hverken Nato eller Danmark har nemlig et forsvarssystem, der kan skyde missiler ned, der bliver sendt af sted fra Rusland eller den russiske enklave Kaliningrad ved Østersøen.

Det siger major Karsten Marrup:

- Danmark har ikke nogen systemer eller muligheder for at forsvare sig mod ballistiske missiler affyret fra Rusland eller Kaliningrad. Og Natos missilskjold er bygget op således, at det kan håndtere missiltrusler fra slyngelstater Mellemøsten, men på ingen måde håndtere missiltrusler fra Rusland.

Nato har i lang tid forberedt et europæisk Missilskjold. Henrik Dam Kristensen har sagt, at et eventuelt dansk forsvar mod russiske missiler kan ske i et samarbejde med Nato.

Men Natos missilskjold er ikke tiltænkt som et forsvar mod russiske missilangreb, slår Karsten Marrup fast.

- Nato har også brugt lang tid på at forklare Rusland, at det ikke er et missilskjold mod deres kapaciteter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk