Militærekspert: Kaserner betyder mest i lokalsamfundet

Kasernelukninger er et helt klassisk forløb, mener professor. Alt er gået, som det plejer, siger han.

Bülows kaserne i Fredericia er én af de kaserne, der skal lukkes. (© DR)

Det er intet overraskende i, at politikerne har valgt at lukke kasernen i Sønderborg, Bülows Kaserne i Fredericia og store dele af Vordingborg Kaserne.

Det mener Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor og militærekspert ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Han mener, der er tale om et helt klassisk forløb.

- Det her har jo været en helt klassisk begivenhed.

- Forsvarschefen har fremlagt en liste, der har lignet den fra hans forgængere. Politikerne har kigget på den, og som deres forgængere har de sagt:

- Vi kan ikke tage det hele, vi kan kun lukke nogle få, og så er det hele gået, som det plejer, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Kasernelukninger giver lille besparelse

Ifølge militæreksperten udgør kasernelukningerne et ganske lille millionbeløb i forhold de store milliardbesparelser, som hele forsvarsforliget giver. Den store opmærksomhed skyldes imidlertid, at kasernerne har stor betydning i lokalsamfundene.

- Der er en tendens til, at spørgsmål, der har noget med få mennesker at gøre, kommer til at blive de manges problem.

- Og det er præcis det, der er sket i det her tilfælde. Men det betyder ikke, at det er et meget stort spørgsmål, siger Mikkel Vedby Rasmussen og tilføjer:

- Det betyder bare, at det er et lille spørgsmål, der har stor opmærksomhed.

En eller to yderligere kasernelukninger i fremtiden

Mikkel Vedby Rasmussen mener, at det er 15 år siden, at kaserner var en vigtig del af forsvarsbudgettet. Og derfor har kasernelukninger ikke længere den store betydning.

- Politikerne foretog nogle meget vigtigere valg, da de lavede forsvarsforliget, hvor de beskæftigede sig med milliarder af kroner. Og her har de beskæftiget sig med millioner af kroner og endda ikke særlig mange millioner, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Han tror kun, der kommer en kasernelukning eller to mere i fremtiden, for så er der ikke flere penge at hente, lyder vurderingen.

- Nu har vi lukket kaserner i de sidste 15-20 år. Og der kommer et tidspunkt, hvor det ikke giver så meget mening mere. Jeg tror, det er meget få penge, man sparer i virkeligheden, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

I forbindelse med det nye forsvarsforlig bliver forsvarsudgifterne reduceret med 2,5 milliarder kroner i 2015, med 2,6 milliarder kroner i 2016 og med 2,7 milliarder kroner i 2017.

/ritzau/

Facebook
Twitter