Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Miljøekspert inden hastehøring: Jeg håber, politikerne bliver klogere

Det er op til politikerne at afgøre, hvilke regnestykker de vælger at bruge, siger ekspert inden landbrugshøringen på Christiansborg.

En landbrugspakke behøver ikke nødvendigvis at være grøn, siger professor i agroøkologi. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Hvordan hænger det store regnestykke bag regeringens omstridte landbrugspakke egentlig sammen?

Og gør den miljøet grønnere allerede i år, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har fastholdt fra dag ét?

Det er spørgsmålene, som en række landbrugs- og miljøeksperter skal besvare i dag, når de deltager i en eksperthøring om pakken på Christiansborg.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

En af dem er professor Jørgen Ejvind Olsen, der er sektionsleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Det er op til politikerne at afgøre, hvilke af regnestykkerne de vil bruge. Men jeg håber, de bliver klogere i dag

Jørgen Ejvind Olsen, professor og sektionsleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet

- Det her spørgsmål er kompliceret, og der er mange regnestykker bag pakken. Og det er op til politikerne at afgøre, hvilke af regnestykkerne de vil bruge. Men jeg håber, de bliver klogere i dag, siger han.

Landbrugspakken blev indgået af de borgerlige sidste år, og den lægger blandt andet op til, at landmændene må gøde mere. Men der vil også være en mere målrettet regulering, som ifølge Miljø- og Fødevareministeriet vil styrke miljøet allerede fra i år.

Se Jørgen Ejvind Olsen forklare landbrugspakken. Klik på play.

Men det skyldes ifølge kritikere, at ministeriet har medregnet de positive miljøeffekter fra de seneste tre år, som intet har med V-regeringens politik at gøre.

- Det er vi temmelig mange forskere, som mener, er en misvisende måde at vise det på, siger Jørgen Ejvind Olsen og understreger, at det først er længere ude i fremtiden, at landbrugspakken vil gøre miljøet grønnere.

- Men nu er der ingen, der siger, at en landbrugspakke skal være grøn.