Miljøordførere: Udflytning trækker tæppet væk under halvt lammet miljøstyrelse

Jakob Ellemann-Jensen skal i sit første samråd som minister svare på, hvordan udflytningen af Miljøstyrelsen ikke kommer til at ramme miljøet.

Miljøstyrelsen er en del af Miljø- og Fødevareministeriet og administrerer lovgivningen om den miljøbeskyttelse, der skal sikre ren luft, vand og jord og gode levevilkår for mennesker, dyr og natur. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det kan få alvorlige konsekvenser for miljøet, at en stor del af Miljøstyrelsens over 400 ansatte ikke flytter med, når regeringen flytter styrelsen fra København til Odense.

Sådan lyder vurderingen i et internt notat fra Miljøstyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i. Og det får nu flere miljøordførere til at kræve handling fra den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Det er en Miljøstyrelse, der har fået trukket tæppet væk under sig, og alle de vigtige funktioner, styrelsen har, kommer i fare, siger tidligere miljøminister og nuværende miljøordfører for Det Radikale Venstre, Ida Auken.

Hun har kaldt Jakob Ellemann-Jensen i samråd for at høre, hvordan han vil rydde op med "en halvt lammet styrelse på hånden".

- Man får indtryk af en Miljøstyrelse, der ligger i ruiner - og dermed også en miljøbeskyttelse i ruiner, istemmer SF's miljøordfører, Trine Torp.

Også Alternativets miljøordfører, Christian Poll, kræver den nyudnævnte miljøministers svar på, hvordan han vil skabe kvalitet i sagsbehandlingen.

- Det er okay med et kort dyk, men det her ser ud til, at det vil blive et langvarigt kvalitetstab i sagsbehandlingen. Det kan få alvorlige konsekvenser, siger han og tilføjer:

- Ministeren skal komme med et bud på, hvordan han vil sikre den dybe faglighed og kvalitet, der er tradition for at have i Miljøstyrelsen.

Otte områder er særligt hårdt ramt

Det interne notat fra Miljøstyrelsen markerer otte områder af styrelsens arbejde med rødt, hvilket vil sige, at der allerede er problemer på området, og at der er tale om problemer, som skal prioriteres højt.

Blandt andet vil tabet af medarbejderkompetencer betyde, at styrelsen ikke kan nå at kontrollere, om såkaldte biocidprodukter er risikable for mennesker, dyr og miljøet, inden for de tidsfrister som er fastsat af europæisk lovgivning. Derfor kan produkterne havne på markedet, før de er godkendt.

I de næste tre til fire år kan sagsbehandlingstiden for biocidgodkendelser i værste fald kun overholdes i 10 til 25 procent af sagerne. I bedste fald kan sagsbehandlingstiden overholdes i 40 procent af sagerne.

Hos SF frygter Trine Torp, at udflytningen vil give langvarige alvorlige konsekvenser.

- Manglende kontrol vil give konsekvenser på lang sigt. Det kan betyde, at vi ryger bagud i udviklingen og konkurrencen med andre lande, siger hun og bakkes op af Ida Auken:

- Det har lignet en stor straffeaktion over for miljøområdet. Det skal en ny minister jo ind og rette op på, hvis han vil tages alvorligt som en grøn minister, siger Ida Auken med henvisning til, at Jakob Ellemann-Jensen har udtalt, at der er en grund til, at "miljø" står foran "fødevarer" i hans nye ministerium.

Ida Auken medgiver, at hun ikke har nogen dokumentation for, at udflytningen af Miljøstyrelsen er en straffeaktion fra regeringens side.

Hver femte ventes at flytte med til Odense

100 medarbejdere har allerede opsagt deres stillinger i Miljøstyrelsen i løbet af årets første kvartal, og højst en femtedel ventes ifølge interne dokumenter at flytte med deres stillinger til Odense.

Miljøstyrelsen oplyser i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at der startede 33 nye medarbejdere i styrelsen 1. maj, og at der næste måned ventes cirka 42 nye medarbejdere.

Jakob Ellemann-Jensen medgiver, at der er "små bump på vejen", når man flytter en styrelse.

- Vi ønsker et Danmark i bedre balance, så må vi leve med, at tingene lige går lidt langsommere, end vi er vant til, og så kommer vi op på fuld fart igen, siger ministeren.

Men man kan ikke bare lige erstatte erfarne medarbejdere med nye, betoner oppositionens miljøordførere.

- Jeg tror, ministeren underdriver voldsomt ved at kalde det "små bump". Det bliver et årelangt kvalitetsdyk, siger Christian Poll.

Ida Auken husker tilbage på sin egen tid som miljøminister:

- Dengang var Miljøstyrelsen et sted, hvor folk kom hen, og så blev de der, fordi det var et sted, der var godt at være, og fordi det er et sted, hvor man har en helt særlig viden, som er svær at erstatte, siger hun.

Facebook
Twitter