Tema Udflytning af arbejdspladser

Milliarddyr udflytning: S frygter velfærdsnedskæringer

Flere partier i rød blok er stærkt betænkelige ved, at regeringen har fremlagt en regning på en milliard kroner for at flytte statslige arbejdspladser.

- Udflytningen behøver jo ikke at være på bekostning af en god offentlig service, siger landdistriktsordfører Magnus Heunicke (S). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Med en regning på en milliard kroner for udflytningen af 3.981 statslige arbejdspladser frygter Socialdemokraterne, at der i de kommende år kan komme markante nedskæringer på velfærdsområdet.

Ifølge landdistriktsordfører Magnus Heunicke (S) er der nemlig tale om en "temmelig stor ekstraregning".

- Vi støtter selve udflytningsplanen, men det er klart, at hvis det bliver til kæmpe nedskæringer i vores velfærd, så er vi selvfølgelig betænkelige ved finansieringen. Udflytningen behøver jo ikke at være på bekostning af en god offentlig service, siger han:

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

- Vi vil meget gerne være med til at finde finansieringen, men jeg kan forstå på regeringen, at den bare vil pålægge de forskellige styrelser og ministeriet at finde pengene selv. Det kan godt blive meget voldsomt, siger Magnus Heunicke.

Regeringen har afsat 400 millioner kroner på finansloven for 2016 til udflytningen, og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fastslår, at der skal afsættes flere penge på næste års finanslov.

Enhedslisten: Forhastet og uigennemtænkt

Også Enhedslisten mener, at ekstraregningen kommer til at medføre nedskæringer og fyringer i den offentlige sektor.

- Dagens udmeldinger fra regeringen bekræfter bare det, vi hele tiden har sagt - at omkostningerne ved at tvangsudflytte statslige arbejdspladser er langt højere, end regeringen har forsøgt at bilde befolkningen ind. Og det vil uundgåeligt føre til fyringer, nedskæringer og en dårligere indsats fra råd og styrelser og departementer, udtaler landdistriktsordfører Henning Hyllested (EL):

- Regeringens plan for at tvangsudflytte arbejdspladser er uigennemtænkt, forhastet og uden ordentlige beregninger og analyser. Selvfølgelig skal vi arbejde for at skabe jobs ude i kommunerne. Men når regeringen samtidig laver nedskæringer, der vil betyde lukninger af offentlige institutioner i yderområder, er det direkte hyklerisk, siger han.

Radikale: Det er en ren tilståelsessag

Alternativet efterlyser langt flere analyser af, hvad konsekvensen ved udflytningen af statslige arbejdspladser er.

- Decentralisering er rigtig godt, men at tro, at man kan skabe decentralisering ved at knipse med fingrene, er ikke rigtigt. Det er også derfor, at vi ser, at de er begyndt at krybe tilbage på nogle af de her hovsa-løsninger, der var truffet i deres første plan, hvor de nu må sige, at det giver nok ikke lige mening at rykke ud på den måde, siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist (Alt).

Han henviser til, at regeringen alligevel ikke vil flytte Statens Værksteder for Kunst fra København til Kronborg i Helsingør.

Hos De Radikale kalder finansordfører Martin Lidegaard det "en ren tilståelsessag", at regeringen nu vurderer, at udflytningen af de statslige arbejdspladser kommer til at koste knap én milliard kroner.

- Fordi regeringen forcerer udflytningen, bliver den dobbelt så dyr som forventet, og det kommer til at koste endnu flere besparelser i de hårdt prøvede ministerier, siger Martin Lidegaard.

- Man kunne have fået langt bedre vilkår for landdistrikterne og langt flere arbejdspladser, hvis man i stedet havde brugt nogle af disse mange penge til at undgå slagtningen af ungdomsuddannelser i landdistrikterne eller havde taget sig bedre tid til at udflytte de offentlige arbejdspladser.