Milliarder skal give gladere svin og grønnere stalde

Regeringen er klar med 3,9 milliarder kroner til vækst og miljø i dansk landbrug.

Der er sat knap fire millarder kroner af til grøn vækst og økokøer i landbruget.

Flere penge til økologi og grønne stalde.

Det er hovedpunkterne i fordelingen af landdistriktsprogrammet i perioden 2016 til 2018, som et bredt flertal i Folketinget netop er blevet enigt om.

Det oplyser Fødevareministeriet til DR Nyheder.

Bag aftalen står Regeringen, SF og Enhedslisten, og den betyder, at cirka 3,9 milliarder kroner fra 2016 og frem mod 2018 bliver fordelt til initiativer, der skal skabe vækst i landdistrikterne og give naturen og miljøet et løft.

Grønne stalde og mere dyrevelfærd

Det skal for eksempel ske ved at give 850 millioner kroner til at etablere moderne og grønnere stalde.

- Det vi er glade for er, at vi har en aftale med balance mellem økologi, natur samt vækst og arbejdspladser, som der er behov for, siger Dan Jørgensen (S) til DR Nyheder.

- Det er investeringer, der mangler ude i erhvervet, og vil løfte produktionen, så den bliver mere effektiv, miljøvenlig og med et højere niveau af dyrevelfærd, siger han.

Forhandlinger med blå blok brød sammen

Dagens aftale er kommet på plads, efter forhandlingerne med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti brød sammen torsdag aften.

Og med kort til valget, erkender fødevarministeren, at det havde været rart med et endnu bredere forlig sammen med de blå partier.

- Jo, vi ville gerne have haft så bred en aftale som muligt, og jeg forstår heller ikke, de ikke vil være med. Men det er klart, at vi lægger mere vægt på natur og miljø, end de gør, mener Dan Jørgensen (S).

Venstre og Socialdemokratiet har begge sagt, at der især var strid om miljøkravene til landbruget, og at det er årsagen til, at det er endt med en aftale i venstre side i folketingssalen.

- Det var en klar prioritet for os at give dansk landbrug den håndsrækning med penge fra landdistriktsmidlerne, men det ville regeringen ikke afsætte penge nok til, sagde fødevarordfører Erling Bonnesen (V) til BT.

Afvandring fra landdistrikterne

Med aftalen er der sat godt 90 millioner kroner af om året frem mod 2018 til udvikling af landdistrikterne ved at skabe arbejdspladser og gøre det mere attratiktivt at bo der frem for i byerne.

For eksempel regner Fødevarministeriet med, at aftalen skaber 1600 arbejdspladser i landbruget og lokker investeringer for 3,3 milliarder kroner til.

- Det kan gøre en stor forskel. Og penge til både økologi og grønne investeringer giver jo også nye arbejdspladser, så det hele spiller rigtigt godt samme, siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) til DR Nyheder.

Pengene til Landdistriktsprogrammet kommer fra EU, og er en del af unionens fælles landbrugspolitik. I perioden 2016-2018 får Danmark i gennemsnit 1,312 milliarder kroner om året.