Millionregning på vej: Afløseren for NemID og e-Boks bliver dyrere end planlagt

Regning for to nye it-systemer er steget med 146 millioner kroner.

E-Boks og NemID skal erstattes i 2021. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

De er ikke engang klar til at tage i brug endnu. Men de nye offentlige it-systemer, der skal afløse NemID og den digitale postkasse til post fra det offentlige, e-Boks, er allerede blevet væsentligt dyrere end planlagt.

Da projekterne blev sat i udbud, forventede man at bruge 827 millioner kroner. Nu er prisen steget til 972 millioner kroner - en forskel på 146 millioner.

Det skriver netmediet Altinget på baggrund af dokumenter, Finansministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Den nye digitale postkasse er allerede blevet mere en 51 millioner kroner dyrere end planlagt. Det skyldes blandt andet, at den offentlige udbudsproces, hvor virksomheder har mulighed for at byde ind på løsningen af opgaven, er blevet forsinket.

Finansminister Nicolai Wammen (S) synes ikke, prisstigningen er tilfredsstillende. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen © Scanpix)

Og de nye login-systemer, der erstatter NemID, er altså også steget med lidt under 100 millioner kroner i pris, siden processen blev sat i gang.

Ikke tilfredsstillende

I Finansministeriet er finansminister Nicolai Wammen (S) ikke tilfreds med udviklingen.

- NemID og Digital Post er vigtige systemer, som bliver brugt af stort set alle borgere, virksomheder og myndigheder. Men som finansminister synes jeg selvfølgelig ikke, at det er tilfredsstillende, at systemerne bliver dyrere end planlagt, skriver han i en mail til Altinget.

Prisen på projekterne er altså steget med cirka 17,5 procent, allerede inden arbejdet med projekterne ifølge Altinget er kommet rigtigt i gang.

I regeringens støtteparti, SF, mener finansordfører Lisbeth Bech Poulsen, at det er problematisk, at regningen kan løbe afsted, som den har gjort i dette tilfælde. Derfor håber hun, at det offentlige i fremtiden kan få bedre kontrol med udbud af it-systemer som disse.

- På længere sigt kunne vi i SF godt tænke os, at vi i langt højere grad så det som kritisk infrastruktur og fik en langt højere grad af ejerskab til de her systemer, siger hun til Altinget.

Det nye MitID, der overtager for NemID, skal efter planen tage over i 2021. Det samme skal en ny digital postkasse, der frem mod 2021 skal udvikles af firmaet Netcompany.

Cirka 4,4 millioner borgere samt alle virksomheder anvender i dag digital post.