Minister: 555 forskningsmillioner skal blandt andet gå til droner

Trods bred aftale er både S og R oprørte over manglende midler til især grøn forskning.

Selvom uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) er godt tilfreds, er både De Radikales Sofie Carsten Nielsen (tv) og Socialdemokratiets Christine Antorini (th) stærkt oprørte over næste års manglende forskningsmidler. (© DR Nyheder)

I fremtiden skal der blandt andet forskes mere i droner og teknik, som skal skabe vækst og job.

Sådan lyder budskabet fra uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V), efter den første af en række delaftaler om finansloven for 2017 netop er blevet forhandlet på plads.

Flankeret af repræsentanter fra Folketingets øvrige partier kunne ministeren her til aften præsentere aftalen om fordelingen af forskningsreserven.

- Vi er blevet enige om at udmønte forskningsreserven. Samlet set er det 555 millioner kroner, siger Ulla Tørnæs til DR Nyheder.

Hun fremhæver styrkelse af den erhvervsrettede og tekniske forskning som en konsekvens af aftalen for næste år.

Også forskning i droner vil i forlængelse af Danmarks nye dronestrategi til næste år få øremærkede penge, fortæller ministeren.

- Jeg er rigtig glad for, at et samlet Folketing bakker op om aftalen, og helt særligt er jeg godt tilfreds med, at vi nu får mulighed for at lave en ekstra indsats omkring droneforskning, som vi har øremærket særlige midler til, siger hun.

R: Alt for lidt

Men trods den brede aftale er der ikke lutter smil blandt de tilstedeværende ordførere.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen mener, at de 555 millioner kroner er alt for lidt i forhold til de 671 millioner kroner, der sidste år blev givet til forskning.

- Det er et spørgsmål om pest eller kolera, siger hun.

I aftalen giver partierne 181 millioner kroner til Danmarks innovationsfond. Samme beløb lød sidste år på 298 millioner kroner.

- Det er jo regeringen, der har prioriteret, at forskningen skal skæres, og det bliver den år for år. Det er regeringens klare prioritering, og den kan vi jo kun tage til efterretning og hjælpe med at fordele midlerne, så der bliver en nogenlunde balance, siger Sofie Carsten Nielsen.

S: Regering skærer grøn gren over

Særligt er der i år alt få midler til at sikre den grønne energiforskning, som Danmark internationalt har forpligtet til at udføre, mener Socialdemokratiets Christine Antorini.

- Vi synes ikke, det er rimeligt at skære så hårdt på forskningen. Det kommer til at ramme miljøteknologi, siger hun.

Midler til det såkaldte Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) afsættes der næste år kun 130 millioner kroner til.

Forskningen skal blandt andet bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossil energi i 2050.

I 2015 var der afsat 397 millioner på finansloven til forskning i energiteknologi - i 2016 var samlede beløb på 180 millioner.

- Det har været en langsigtet satsning for Danmark, og vi er rigtig dygtige i forhold til energi- og miljøteknologi. Man skal huske, at man hurtigt kan komme til at save den gren over, man selv sidder på, siger Christine Antorini.

Minister: EUDP-beløb gives særskilt

I alt har Danmark forpligtet sig til at bidrage med EUDP-midler for 580 millioner kroner frem mod 2019.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde sidste år i forbindelse med klimatopmødet i Paris, at Danmark ville afsætte flere penge til at dæmme op for klimaforandringer.

Men uddannelses- og forskningsministeren mener ikke, at der er noget at komme efter i kritikken.

- Det er ikke et beløb, som skal gives særskilt i et år, og forskningsreserven, som vi har udmøntet i år, består samlet set af 555 millioner, og det er et beløb, der samlet set skal tilgodese andre områder end energiforskningen, siger Ulla Tørnæs.

Men er det flere eller færre penge, end I plejer at give?

- Det kommer an på, hvor langt du kigger tilbage, siger Ulla Tørnæs.