Minister afbrød gymnasiebesøg efter 'lynch-agtig situation'

Merete Riisager besøgte i går Ørestad Gymnasium, hvor der ifølge Altinget blev råbt luder efter hende.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) blev mødt af buh-råb, da hun gæstede Ørestads Gymnasium. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Præcisering: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at der blev kastet med mønter efter ministeren, hvilket blev bekræftet overfor DR Nyheder af Katrine Lilleør. Hun justerer dog sent fredag aften sin udtalelse til, at hun ikke ved med sikkerhed, om der var tale om en kapsel eller mønt. Ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, udtaler sent fredag, at han så én mønt falde. Flere andre vidner har afvist overfor DR Nyheder, at der blev kastet mønter efter ministeren.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) måtte i går afbryde et besøg på Ørestad Gymnasium i København.

TV2 Lorry, der også har en video af situationen, beskriver, hvordan ministeren blev "buh'et" ud, og at eleverne var mødt frem med bannere, der udtrykte protest mod nye fraværsregler og besparelser.

Altinget har talt med sognepræst Kathrine Lilleør og ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, der fortæller, at der også blev råbt "luder" efter ministeren.

Skulle diskutere dannelse

Rektor på Ørestad Gymnasium fortæller til Altinget, at han forsøgte at skride ind. Men at det var vanskeligt at få eleverne tilbage til deres klasser.

- Selvfølgelig forsøgte jeg og ledelsen at gribe ind, siger rektor Jonas Lindelof til Altinget.

- Jeg forsøgte at få de unge til at gå tilbage til deres klasse. Det er vældig vanskeligt i den situation at få råbt så mange mennesker op, når de står og råber.

- Jeg havde - selv i min vildeste fantasi - ikke forestillet mig, at vores elever kunne finde på at opføre sig på den måde, siger rektoren til Altinget.

Videoen herunder viser starten på ministerens besøg. Det var først senere, at der blev råbt 'luder'. Video: William Tversted Rasmussen.

Sognepræst: Stemningen var meget aggressiv

Ministeren var sammen med sognepræst Kathrine Lilleør på besøg på gymnasiet. Sognepræsten er nemlig formand for Rådet for Demokratisk Dannelse, og det var netop det tema, som hun sammen med ministeren havde planlagt at diskutere med eleverne om.

Så langt nåede de dog aldrig og måtte altså forlade gymnasiet en time før planlagt.

Stemningen var ellers god, da de indledte besøget med at spise frokost med rektor og den øvrige ledelse. Her fik ministeren og sognepræsten at vide, at der ikke var nogen problemer med demokratisk dannelse på gymnasiet.

Efterfølgende skulle de op på første sal, hvor der havde samlet sig cirka 100 elever, som demonstrerede mod nedskæringer på gymnasieområdet.

- De er ret pågående, og de er mildest talt ikke særlig positive. Hverken lærere eller rektor greb ind, så ministeren var overladt til selv at komme igennem mængden og op til den klasse, der ventede, siger Kathrine Lilleør til DR Nyheder.

Situationen eskalerede herefter yderligere.

- Da vi kommer op i klassen, følger mængden med og står og hamrer på glasvæggen ind til klassen. Da rektor stadig ikke griber ind, så vurderer ministeren, at det ikke rigtigt kan lade sig gøre at gennemføre samtalen, siger hun.

På vej væk fra gymnasiet er stemningen ifølge Kathrine Lilleør ukontrollabel, og det er her, at der bliver råbt 'luder' efter ministeren, bekræfter sognepræsten.

- Der var en ophidset stemning, der godt kunne have udviklet sig, hvis vi ikke havde forladt stedet. Der var en lidt lynch-agtig situation, siger sognepræsten, der er kritisk over for ledelsens håndtering.

- Sådan kan det gå i folkemængder, hvad enten det er unge eller gamle, der stimler sammen og bliver grebet af en stemning. Men det afgørende er, at det ikke bør foregå på uddannelsessituationer, og det bør ikke foregå, mens man ser passivt til som ledelsen.