Minister afviser flertalsønske om at sløjfe krav til hospitaler

Regeringen vil ikke droppe produktivitetskravet til hospitaler næste år, som et flertal ellers ønsker.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser at lette foden fra speederen med de 2 procents produktivitetskrav. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Et bredt flertal uden om regeringen vil allerede fra 1. januar 2018 annullere det produktivitetskrav, der betyder, at landets hospitaler hvert år skal levere mere for de samme penge.

Men det har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke tænkt sig at efterleve, slår hun fast på et samråd tirsdag.

- Vi er klar til at fjerne produktivitetskravet, som vi kender det, fra 2019. Men vi ønsker et seriøst arbejde omkring en ny, moderne styringsmodel for vores sundhedsvæsen.

- Der kan ikke bare være fri leg i forhold til at styre vores sundhedsvæsen. Dertil er det alt for vigtigt, og dertil har vi et hensyn til vores patienter og medarbejderne i sundhedsvæsenet.

Ministeren henviser til, at en arbejdsgruppe i begyndelsen af næste år kommer med forslag til et styringssystem, der kan erstatte produktivitetskravet.

Forslagene skal være oplæg til næste års forhandlinger om regionernes økonomi.

Minister: Regionerne har selv accepteret det

Ellen Trane Nørby henviser samtidig til, at regionerne selv har accepteret toprocentskravet i aftalen om regionernes økonomi for næste år.

- Normal praksis er, at Folketinget bakker op om aftalen mellem regeringen og regionerne, siger hun og betoner samtidig, at produktivitetskravet ikke er en "spareøvelse eller en grønthøster", som kritikere fremfører.

- Det handler om at sikre mere sundhed for pengene.

Hospitalerne har siden midten af 00'erne været underlagt produktivitetskravet. Det har effektiviseret behandlingen, men nu er tiden løbet fra ordningen, fordi aktivitet belønnes over kvalitet, lyder kritikken.

Flertal for at sløjfe det

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF er modstandere af kravet.

Ellen Trane Nørby "anerkender til fulde", at flertallet uden om regeringen kan beslutte at sløjfe kravet fra 1. januar. Men hun advarer om, at det vil "underminere" aftalemodellen mellem regering og regioner:

- Jeg håber, at flertallet overvejer, hvad det betyder for det danske aftalesystem, hvis man ikke længere kan stole på de aftaler, den til enhver tid siddende regering indgår med regionerne, siger ministeren.

/ritzau/