Minister afviser ny Irak-undersøgelse trods FN-kritik

Kristian Jensen lytter til kritik fra FN, men krigene i Irak og Afghanistan bliver ikke undersøgt yderligere.

Kristian Jensen hæfter sig ved, at FN's Torturkomité generelt roser Danmark for sin rolle i kampen mod tortur. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

- Den kommer ikke til at genopstå.

Så klart lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at FN's Torturkomité onsdag blandt andet kritiserede lukningen af Irak-kommissionen.

- Vi noterer os, at kritikken kommer. Vi skal i lighed med alle andre lande lytte til den kritik, der kommer fra FN's organisationer, men det betyder ikke, at vi nødvendigvis er enige i dem alle, siger ministeren til Ritzau.

FN's Torturkomité har onsdag offentliggjort sine anbefalinger til den danske regering vedrørende forebyggelse og bekæmpelse af tortur.

Selv om der generelt er ros til Danmarks engagement i kampen mod tortur, er der også kritik af flere forhold.

Torturkomitéen anbefaler, at regeringen lader et "uafhængigt organ" undersøge den danske udlevering af fanger til andre staters styrker i "militære operationer i udlandet".

Og at konklusionerne bliver offentliggjort.

Men det kommer ikke til at ske, understreger ministeren.

- Fra regeringens side har vi ikke tænkt at sætte det i gang. Der har været lavet ganske mange undersøgelser.

- Det er noget, vi har lært af. Vi har noteret ganske offensivt, at vi skal kigge på de her regler, når vi udsender fremadrettet. Det skal være op til debat, når vi udsender soldater fremadrettet.

/ritzau/

FacebookTwitter