Minister: Antallet af asylansøgere er stadig højt

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke entydigt forklare faldet i antallet af asylansøgere med regeringens bebudede stramninger af lovgivningen.

- Men det er svært at gisne om, hvad det helt præcist er, der er forklaringen, siger Mette Frederiksen om faldet i antallet af asylansøgere. (© Scanpix)

Der kan være mange forskellige grunde til, at antallet af asylansøgere i Danmark er faldet markant fra september til oktober.

Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S), efter at nye tal er blevet offentliggjort af Udlændingestyrelsen.

- Det kan være, fordi det blevet farligere at rejse henover Middelhavet i efteråret, at nogle grænseovergange er blevet lukket, og det kan da også være, at det, at vi i Danmark har sendt et signal om at stramme op, har en betydning.

- Men det er svært at gisne om, hvad det helt præcist er, der er forklaringen, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Frederiksen: Fortsat højt niveau

I september bankede i alt 3.130 asylansøgere på døren til Danmark, men det tal er altså faldet til 1.818 i oktober. I 2014 er der indtil videre ankommet 12.877 asylansøgere til Danmark - for hele 2013 lød tallet på 7.557.

Mette Frederiksen mener da også fortsat, at antallet af asylansøgere i Danmark er højt.

- Men det er ikke mærkeligt, for Mellemøsten står i brand, og Islamisk Stats fremmarch har kastet millioner på flugt. Vi skal dog fortsat sikre igennem lovgivning, at grundlaget er der for at kunne håndtere de udfordringer, det medfører med flere asylansøgere, siger justitsministeren.

Ingen familiesammenføring

Regeringen skønner i en prognose, at der ved årets udgang er kommet 20.000 asylansøgere til Danmark, men lige nu ligger det samlede tal for 2014 altså kun på 12.877. I årets sidste to måneder skal der altså komme mere end 7.000 asylansøgere til landet.

Regeringens bebudede asylstramninger betyder blandt andet, at flygtninge, som ikke er individuelt forfulgte, men som tidligere ville have fået beskyttelsesstatus på grund af farlige konflikter i hjemlandet, fremover skal tildeles en "midlertidig beskyttelsesstatus", der kun giver ansøgeren ret til at opholde sig i Danmark i ét år.

Herefter kan man ansøge om forlængelse af opholdstilladelsen. Men i det første år kan man ikke søge om at få sin familie til landet.