Minister beklager forkerte svar i Blackwater-sag

Forsvarsministeren beklager nu, at der er givet forkerte oplysninger i sagen om samarbejdet med firmaet Blackwater under Irak-krigen.

Forsvarsminister Peter Christensen vil nu have undersøgt, hvorfor Folketinget har fået forkerte oplysninger om samarbejdet med sikkerhedsfirmaet Blackwater. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Folketinget og offentligheden får nu en undskyldning fra Forsvarsministeriet og forsvarsminister Peter Christensen i sagen om Danmarks samarbejde under Irak-krigen med det amerikanske sikkerhedsfirma, Blackwater.

I en orientering sendt til folketingets forsvarsudvalg beklager Peter Christensen (V) de oplysninger, der er givet i sagen, og han beder samtidig om redegørelse, oplyser Radio24syv.

- Jeg skal på vegne af Forsvarsministeriet og Den Værnfælles Forsvarskommando beklage, at de tidligere afgivne oplysninger til Folketinget ikke har været korrekte, skriver Peter Christensen i orienteringen.

I flere år havde skiftende Forsvarsministre oplyst til folketinget og til Jyllands-Posten, at man under Irak-krigen kun havde ét uformelt samarbejde med sikkerhedsfirmaet Blackwater, der har været involveret i flere drab på civile irakere, og samarbejdet blev indgået i 2007.

I oktober 2015 kunne Radio24syv fortælle, at danske soldaters kontakt med Blackwater var langt mere omfattende, og at samarbejdet begyndte helt tilbage i 2005, hvor man flere gange ugentligt udvekslede efterretninger om sikkerhedssituationen i Bagdad med efterretningsanalytikere fra Blackwater.

Dermed har Forsvaret og Forsvarsministeriet flere gange givet forkerte oplysninger videre til Folketinget, og det beklager ministeren nu.

/DR Nyheder/