Minister beklager ’usmart formulering’ om grønlandsk politiker

Det var ikke hensigten at støde nogen, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen.

- Jeg beklager min forkerte formulering. Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt, siger skatteminister Karsten Lauritzen. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det var både ”forkert” og ”usmart”, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) til en nytårskur hos Venstre i Lemvig sagde, at regeringen har sikret sig yderligere en stemme i Folketinget ”ved at købe en grønlænder”.

Skatteministeren beklager i et skriftligt svar til DR Nyheder sine udtalelser, som i går blev offentliggjort i Dagbladet Holstebro-Struer.

Karsten Lauritzen udtalelser var møntet på Aleqa Hammond, som i december indgik en aftale med regeringen om, at hun ikke vil stemme imod regeringen i fremtiden. Til gengæld fik hun posten som formand i Folketingets Grønlandsudvalg.

Karsten Lauritzens skriftlige kommentar lyder i sin helhed som følger:

- Jeg beklager min forkerte formulering. Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt. Der er tale om en velkendt sag om at tage et fornuftigt hensyn til den parlamentariske situation.

- Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt.

- Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten.

Men Aleqa Hammond blev ikke desto mindre stødt over formuleringen ”at købe en grønlænder”.

Til DR Nyheder siger hun, at det skatteministerens udtalelse minder om en generel dansk holdning til grønlændere.

- Jeg vil kun sige, at det er vel sådan han taler. Det er vel sådan en betegnelse, han bruger om os grønlændere. At man køber sådan en.

- Jeg er ikke overrasket over den måde, der bliver talt på. Det minder om en meget generel holdning til grønlændere. Det grønlandske folk i Danmark bliver udsat for diskrimination i det offentlige system, udelukkende fordi de er grønlændere, siger Aleqa Hammond og henviser til en rapport om ligebehandling af grønlændere i Danmark, som Institut for Menneskerettigheder udgav i 2015.

- Her ser jeg også sprogbrugen, som bruges af Karsten fra Venstre, som et eksempel på det, siger hun.