Minister: Betydelig risiko for, at der kommer flere syrienkrigere til Danmark

- Jeg havde hellere set, at han var blevet væk, siger Nick Hækkerup om Ahmad el-Haj.

Nick Hækkerup (S) havde helst set, at Ahmad el-Haj var blevet i Tyrkiet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- I virkeligheden havde jeg hellere set, at han aldrig var kommet hjem. Nu er han her så, og så må vi retsforfølge og straffe ham så hårdt som muligt.

Sådan siger justitsminister Nick Hækkerup (S) om den terrordømte Ahmad el-Haj, som i går kom fra Tyrkiet til Danmark, efter at han angiveligt har kæmpet for Islamisk Stat gennem flere år.

De danske myndigheder har igennem flere år forsøgt at få ham til Danmark, da han er sigtet for at have overtrådt den danske terrorparagraf.

Han er nemlig sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 114 om terrorisme og straffelovens paragraf 136 om tilskyndelse til forbrydelse gennem en propaganda-video. Det skyldes, at han var en af fire dansktalende jihadister, som optrådte i en propaganda-video i 2013, hvor han skød til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og Anders Fogh Rasmussen.

I dag bliver Ahmad el-Haj så fremstillet i et grundlovsforhør i København, hvor politiet vil forsøge at få ham varetægtsfængslet. Ahmad el-Haj kan ikke udvises af Danmark eller få frataget sit statsborgerskab, da det vil gøre ham statsløs.

Kan diskutere visdommen

Justitsminister Nick Hækkerup tror dog ikke, at det bliver eneste gang, at Tyrkiet sender danske IS-krigere hjem.

- I virkeligheden er sagen den, at Tyrkiet står med en lang række fremmedkrigere, som de nu begynder at sende rundt til en række europæiske lande. Derfor får Danmark en fremmedkriger, men jeg tror også, at der er en betydelig risiko for, at der over den kommende tid vil blive sendt flere fremmedkrigere fra Tyrkiet til Danmark, siger ministeren.

Hvordan hænger det sammen, at vi på en ene side beder om at få ham til Danmark for at retsforfølge ham, og når han så kommer, så er han ikke velkommen?

- Det er fuldstændig rigtigt, at den tidligere regering bad om at få ham udleveret til Danmark. Det kan man diskutere visdommen i – jeg havde hellere set, at man retsforfulgte ham lokalt, siger han.

Der er da en kontrast i, at vi har bedt om at få ham udleveret, og at vi samtidigt siger, at han ikke er velkommen?

- Ja, den tidligere regering traf den beslutning at bede om at få ham udleveret. Det må vi tage til efterretning. Jeg tror i øvrigt, at selv, hvis vi ikke havde bedt om at få ham udleveret, så havde tyrkerne - ligesom de gør med andre fremmedkrigere – sendt ham retur til Danmark på et eller andet tidspunkt, siger han.

Foreløbigt har Tyrkiet bekræftet, at de har sendt eller vil sende fremmedkrigere til USA, Frankrig, Tyskland og Danmark.

Facebook
Twitter