Minister: Bjørn Lomborg skal ikke nødvendigvis på finansloven

Men han skal som minimum spille en større rolle i den hjemlige klimadebat, lyder det fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil ikke nødvendigvis have Bjørn Lomborg tilbage på finansloven, men han savner Lomborgs stemme i den hjemlige klimadebat. (Foto: © Andrew Francis Wallace, Getty Images)

Det har aldrig været et kardinalpunkt for Venstre at få klima- og miljødebattør Bjørn Lomborg tilbage på finansloven.

Det slår klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) fast, efter at De Konservative i dag har varslet, at man ikke vil være med til at give en basisbevilling til Lomborg og hans organisation, Copenhagens Consensus Center, på finansloven.

- Det er alt, alt for tidligt overhovedet at tale om, hvorvidt Bjørn Lomborg skal på finansloven eller ej, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.

Til gengæld er det vigtigt for regeringen, at der kommer flere stemmer ind i den hjemlige klimadebat, ”så vi undgår, at det bare er én type synspunkter, der kommer frem”, lyder det fra ministeren.

Har inviteret Lomborg til møde

Bjørn Lomborg blev af den tidligere SSFR-regering taget af finansloven, da den kom til magten i 2011. Som konsekvens deraf valgte Lomborg at rykke Copenhagen Consensus til USA, hvor tænketanken i dag fortsat er hjemmehørende.

Klima- og energiministeren har med henblik på at få Bjørn Lomborg tilbage i den danske klimadebat inviteret den omdiskuterede debattør til et møde.

- Og så vil vi kigge på, hvilke muligheder der er. Er det nødvendigt, at staten også medfinansierer, eller kan der findes andre løsninger, siger Lars Christian Lilleholt.

- For mig er det ikke afgørende, at Bjørn Lomborg kommer på finansloven. For mig er det afgørende, at der kommer flere stemmer i klimadebatten, siger han.

Lomborg klar til comeback – hvis han har statsstøtte i ryggen

Bjørn Lomborg blev i 2002 ansat af Anders Fogh Rasmussens (V) regering som direktør i Institut for Miljøvurdering. Det var et led i opgøret med smagsdommere og Svend Aukens påståede "miljøimperium".

Han sagde i sidste måned til Ritzau, at han er klar til at gøre comeback i den danske klimadebat, hvis han igen får statsstøtte.

- Jeg rejser 200-250 dage om året. Men det er helt klart, at jeg vil være meget mere til stede i den danske debat, hvis det bliver tilfældet, sagde Bjørn Lomborg.

Bjørn Lomborg er især kendt for at mene, at global opvarmning langt fra bør have verdenssamfundets primære fokus.

Ifølge Lomborg skal vi hellere bruge penge på andre af menneskehedens problemer og så i øvrigt lade forskningen løse klimaproblemet.