Minister bremser solcelleanlæg på størrelse med Samsø

Ansøgninger om støtte til solceller er pludselig vokset. Energi- og klimaminister sætter nu foden ned.

- Uden hasteindgrebet vil der ske en ukontrolleret og uplanlagt udbygning af solceller i Danmark, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Meget uventet er der kommet så store ansøgninger om støtte til solceller, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) nu vil gribe ind, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Med den såkaldte 40/60-støtteordning, som har eksisteret siden 1999, har man mulighed for at søge om støtte til nye solcelleanlæg.

Men pludselig er der kommet ansøgninger for cirka 4500 MW, og ministeren fremsætter nu et lovforslag med et hasteindgreb. Til sammenligning er der i Danmark i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 MW.

- Vi står i en kritisk situation. Uden hasteindgrebet vil der ske en ukontrolleret og uplanlagt udbygning af solceller i Danmark svarende til et areal større end Samsø, siger ministeren.

Ministeriet vurderer, at det vil koste danske elforbrugere cirka 11 milliarder kroner i øget PSO-afgift, hvis ansøgninger til alle 4500 MW bliver godkendt.

- Jeg håber, at et samlet Folketing vil stemme for hasteindgrebet, så vi får bremset ordningen i tide, siger Lars Christian Lilleholt.

60/40-solcelleordningen har hidtil tiltrukket begrænset interesse. I starten af til april var der blot etableret solceller svarende til 2,6 MW på ordningen. Forventningen til støtteordningen var, at der ville være udbygge solcelleanlæg til 60 MW frem mod 2020.

Der er allerede givet tilsagn til en mindre del af de 4500 MW. De ansøgninger vil derfor ikke blive omfattet af et lovindgreb.

/ritzau/

FacebookTwitter