Minister byggede flygtningelandsbyer for tyve år siden: Integration er vejen frem

Birte Weiss var indenrigsminister, da der blev bygget 52 flygtningelandsbyer i 1990'erne. Selvom der er forskel på de to situationer, mener hun, at der er erfaringer, man bør trække på.

Inden den 1. marts skal regeringen fremlægge et egentligt beslutningsgrundlag for etablering af flere statslige flygtningelandsbyer.

Det er ikke første gang, at Danmark tyr til flygtningelandsbyer. Det skete også i 1990'erne, da borgerkrigen hærgede i det daværende Jugoslavien.

Dengang var barakkerne beregnet til asylansøgere, der ventede på at få deres sager behandlet, mens det i dag er en ny boform for dem, der opnår flygtningestatus.

Birte Weiss, der var daværende socialdemokratisk indenrigsminister, mener dog stadig, at man bør trække på erfaringerne fra dengang.

Der var meget begrænset plads til den enkelte flygtning, der var hele familier indkvarteret på bare et enkelt værelse, og så var der fælles faciliteter for et lidt større antal.

Tidligere indenrigsminister Birte Weiss.

- Jeg er 100 procent for den holdning, at man skal integreres så hurtigt som muligt, så man kan få et almindeligt liv og være selvforsørgende, lyder hovedbudskabet.

- Det var meget skrabet

”Kasette-, container-, og krydsfiner-huse, midt på marken, uden fremtid,” skrev forfatter Carsten Jensen dengang om landsbyerne.

Der blev opført 52 af slagsen rundt omkring i kommunerne. Husene var i containerstørrelse, der hurtigt kunne skrues sammen.

- Det var et spørgsmål om at skaffe dem tag over hovedet. Det var bestemt ikke luksuriøse forhold. Det var meget skrabet, siger Birte Weiss.

- Der var meget begrænset plads til den enkelte flygtning, der var hele familier indkvarteret på bare et enkelt værelse, og så var der fælles faciliteter for et lidt større antal, siger hun.

En plantegning til en af flygtningelandsbyerne. (Foto: Anders Holm Nielsen Web og Mobil)

Flygtningelandsbyerne blev bestilt af staten og bygget på samlebånd af Højgård og Schultz i kæmpehaller på Esbjerg Havn.

- Flygtningene skal ikke isoleres

Hvordan en flygtningelandsby anno 2016 skal se ud, eller hvor de skal ligge, vides endnu ikke. Der er heller ikke enighed om, hvordan man skal arbejde med integrationen.

De skal have deres ressourcer vedligeholdt, og bliver de sat i en krog, visner det deres kompetencer.

Tidligere kommunaldirektør i holmegaard kommune, Jette Johnsen

Socialdemokraterne mener, at forældrene skal tage job og lære dansk uden for landsbyen. Dansk Folkeparti mener derimod, at flygtningene skal blive i lejrene, til de sendes hjem.

Den tankegang er dog skudt ved siden af, mener den tidligere indenrigsminister.

- Det er en fuldstændig skæv opfattelse af, hvordan virkeligheden ser ud, siger Birte Weiss.

I 1990’erne troede man, at krigen snart var slut. Det viste sig dog hurtigt, at bosniernes ophold blev forlænget, og derfor startede man med mere danskundervisning og praktikophold til de voksne. Derfor er det vigtigt at huske på, at konflikten kan trække ud, mener Birte Weiss.

- Giv flygtningene ansvar for byerne

Ifølge den tidligere indenrigsminister var det netop i de kommuner, der havde størst succes med integrationen, hvor flest rejste tilbage til Bosnien efter krigen. I de kommuner, der var bedst til integrationen, var det hver tredje flygtning, der rejste hjem. I gennemsnittet var det kun 12 procent.

Samme argument har Jette Johnsen. Hun var kommunaldirektør i daværende Holmegaard Kommune, da et hold bosniske flygtninge boede i barakkerne i byen.

- De skal have deres ressourcer vedligeholdt, og bliver de sat i en krog, visner det deres kompetencer. Efterfølgende følte mange, at de havde så godt styr på situationen, så selvom de havde lov til at blive, flyttede de tilbage til Bosnien, siger Jette Johnsen.

Husene kunne hurtigt samles og let flyttes igen. (Foto: Anders Holm Nielsen Web og Mobil)

Erfaringen var også, at borgerne blev tryggere ved flygtningene, jo mere de blev indsluset i lokalmiljøet.

En anden erfaring er, at det var afgørende, at flygtningene fik et stort ansvar for driften af byerne.

- Der var beboerråd, og det blev en pligt, at man skulle løse praktiske opgaver af enhver art i landsbyerne. Det skabte struktur, hvor der ellers var en ret belastende fornemmelse af et liv, som man ikke vidste, om skulle udspille sig i Bosnien eller Danmark, siger Birthe Weiss.

FAKTA: Hvad er en flygtningelandsby

  • * Flygtningelejr: Ligger normalt tæt på konfliktområder og er bygget til midlertidigt at tage imod flygtninge. Lejrene giver normalt kun flygtninge de allermest basale ting som et sted at sove, mad og lægehjælp. Selvom lejrene kun er beregnet til midlertidig ophold, er det ikke usædvanligt, at man bor flere år i en flygtningelejr.
  • * Asylcenter: Når flygtninge kommer til Danmark, bliver de indkvarteret i et asylcenter, mens deres sag bliver behandlet. I asylcentrene bliver man tilbudt undervisning, og man har i dag mulighed for under visse betingelser at bo og arbejde uden for centrene. Den mulighed kan dog blive sløjfet i den kommende aftale om asylstramninger.
  • * Statsdrevet flygtningecenter: DF har til forhandlingerne stillet et forslag, der kunne minde om en flygtningelejr på dansk jord. Ifølge forslaget skal flygtninge frem for at integrere sig og forsøge at få job i Danmark - blive i statsdrevne centre, indtil de kan sendes hjem. Formålet er at sende et signal om, at man ikke skal komme til Danmark for at starte et nyt liv - kun for midlertidigt at få sikkerhed til man kan vende hjem.
  • * Flygtningelandsby: S har i forhandlingerne stillet forslaget om flygtningelandsbyer. Lige som DF's forslag er det staten, der skal drive landsbyerne. Dermed vil det stigende antal flygtninge ikke belaste kommunerne i en grad, så det går ud over velfærden, mener S. I modsætning til DF's forslag skal beboerne i flygtningelandsbyer ifølge S dog have lov til at arbejde uden for landsbyen for at lære sprog og vedligeholde jobfærdigheder.

Kilde: Ritzau

"Jeg er 100 procent for den holdning, at man skal integreres så hurtigt som muligt, så man kan få et almindeligt liv og være selvforsørgende."

Opslået af DR Politik på 20. januar 2016