Minister dropper computertjek til gymnasieeksamen

Undervisningsministeren har besluttet, at gymnasier alligevel ikke må gennemsøge elevers computere for at undgå eksamenssnyd.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning kaldte bestemmelsen "langt over stregen", en juraprofessor sagde det samme, og S og SF mente også, at skridtet var alt for stort. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Det er blevet kritiseret heftigt, at undervisningsministeren vil lade gymnasierne gennemrode elevernes computere og deres aktiviteter på sociale medier for at undgå eksamenssnyd.

Men onsdag oplyser Merete Riisager (LA), at den del vil blive taget af bekendtgørelsen.

- Det skal være sådan, at eleverne har ret til privatliv, og at ingen skal snage i feriebillederne. Når både Institut for Menneskerettigheder, eleverne selv og en række partier siger, at det ikke er i orden, må jeg lytte til dem, siger hun.

Information beskrev i sidste uge, hvordan et udkast til en ny bekendtgørelse om reglerne for prøver og eksamener, som ministeren har sendt i høring, kom med vidtgående forslag.

I udkastet står der blandt andet, at eksaminanden skal give skolen adgang til at undersøge hjælpemidlers indhold, søgehistorik og logfiler samt anvendelsen af materialer, konti på sociale medier med videre på internettet.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning kaldte bestemmelsen "langt over stregen", en juraprofessor sagde det samme, og S og SF mente også, at skridtet var alt for stort.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om elevernes retssikkerhed, så det må jeg naturligvis handle på. Der er jo ingen, der skal underkastes vilkårlig myndighedsindgreb eller føle sig i risikozonen, siger Merete Riisager.

/ritzau/