Minister efter ny hvidvasksag: Vi kommer til at stramme op på stort set alle områder

De kriminelle skal have et meget stærkt modspil, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) varsler kraftige stramninger i kontrollen med den finansielle sektor. Arkivfoto. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der skal en bred vifte af stramninger og initiativer til for at forhindre, at danske banker i fremtiden bliver involveret i omfattende hvidvasksager.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), efter at Berlingske i går kunne afdække, hvordan den skandinaviske storbank Nordea er involveret i en sag med potentiel hvidvask for fem milliarder kroner mellem 2004 og 2014.

- Vi vil have en stærk finanssektor i Danmark, og det kræver, at den er ren. Derfor skal der ryddes op. Det forventer jeg, at sektoren først og fremmest bidrager med, og vi vil også sørge for, at der i fremtiden kommer en meget mere aggressiv kontrol, end der ser ud til at have været i de år, hvor det her er foregået, siger han.

Temaet hvidvask er også øverst på dagorden, når den finansielle forligskreds - der består af samtlige partier fra Folketinget bortset fra Enhedslisten – i morgen mødes til endnu et møde.

Finanssektoren har et stort problem

Ministeren mener, at der skal længere forældelsesfrister i sager om hvidvask. Der skal være mulighed for at gøre bankledelserne personligt ansvarlige i højere grad - ligesom Finanstilsynet skal styrkes.

Han slår også fast, at man allerede har besluttet at ottedoble straffen for at overtræde hvidvaskreglerne.

- Vi kommer til at stramme op på stort alle de måder, vi kan, i forhold til kontrollen med hvidvask. Den danske finanssektor har et stort problem, fordi vi har så stor en sag i Danske Bank og også andre sager om hvidvask, siger Rasmus Jarlov og fortsætter:

- Det er nødvendigt, at de kriminelle, som blandt andet bruger danske banker til at gennemføre deres kriminelle forehavende, får et meget stærkt modspil, siger han og slår fast, at myndighederne stadig efterforsker både Danske Bank-sagen og hvidvasksagen i Nordea og tager det meget alvorligt.

Skattelyselskaber havde konti i Nordea

I den seneste sag, der implicerer Nordea, har Berlingske blandt andet kunnet fortælle, at flere end 260 skattelyselskaber og skuffeselskaber havde konti i Nordeas afdeling på Vesterport i København i perioden 2004 til 2014.

At Nordea har været en del af en større sag om hvidvask, er ikke nogen overraskelse for erhvervsminister Rasmus Jarlov, som allerede kendte til sagen. Men det gør den ikke mindre alvorlig, fastslår han.

- Det er endnu en sag, der er helt uacceptabel. Hvidvask er en alvorlig forbrydelse, som nogle af vores banker er blevet brugt til. Det er penge fra mafiatyper og måske penge fra narkohandlere, våbensmuglere og lignende typer. Det er selvfølgelig ikke noget, som Danmark vil acceptere, siger han.

Nordea meddelte i går, at de tager sagen ekstremt alvorligt, og at man samarbejder med myndighederne.

- Vi er meget, meget kede af, at det er sket – hvis det er sket. Vi har lukket afdelingen. Jeg vil ønske, det var sket tidligere, men der er ikke så meget, jeg kan gøre nu for at ændre den dato. Det skete, da man blev opmærksom på, hvor stor en risiko, der var, sagde Nordeas chef for risikostyring, Julie Galbo.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter