Minister efter tiltale mod ti personer i fiskekvotesag: 'Det er en alvorlig sag'

Mogens Jensen glæder sig over bagmandspolitiets tiltale i sag om stråmandsvirksomheder i fiskeriet.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) glæder sig over, at man nu kan komme til bunds i sagen om kvotekonger. (Foto: (C) DR Nyheder)

Bagmandspolitiet (Søik) har i dag rejst sigtelse mod storfiskeren Henning Kjeldsen samt ni andre personer og stillet krav om beslaglæggelse af knap 232 millioner kroner.

Ifølge tiltalen har Henning Kjeldsen ulovligt sikret sig flere fiskekvoter end tilladt via en række stråmændvirksomheder. I sagen er også et advokatfirma og et revisionsfirma tiltalt.

- Det er klart, at det er en alvorlig sag, hvis det er sådan, at man bryder med vores fiskerilovgivning og i det omfang, der åbenbart er tale om her, siger fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Flere af hinanden uafhængige kilder bekræfter over for DR Nyheder, at skagboen Henning Kjeldsen er hovedtiltalt i sagen. Henning Kjeldsen har ikke ønsket at kommentere sagen over for DR.

Efterforskningen af Henning Kjeldsen begyndte i 2017, da Rigsrevisionen fremlagde en kritisk rapport om brugen af kvoter i dansk fiskeri.

Danmarks største fiskerfartøj S349 Gitte Henning, ejet af Henning Kjeldsen, i Skagen Havn. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det førte til forflyttelse af embedsmænd og flere politianmeldelser - blandt andet fra Nordjyllands Politi i 2018, hvorfra bagmandspolitiet overtog sagen mod Henning Kjeldsen.

Han er blevet omtalt som Danmarks rigeste fisker og have alene sidste år et overskud i sit selskab Gitte Henning A/S på knap 130 millioner kroner.

'Det er jo rigtig mange penge'

Udover en mulig bøde for at bryde de såkaldte kvotekoncentrationsregler, lægger bagmandspolitiet også op til, at Henning Kjeldsen mister retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri.

Fiskeriminister Mogens Jensen ser med stor alvor på sagen:

- Det er jo rigtig mange penge, der er tale om her, siger han med henvisning til kravet om konfiskering af de knap 232 millioner kroner.

- Det skal have konsekvenser, hvis det her holder stik. Og derfor er jeg som fiskeriminister naturligvis glad for, at der er rejst sigtelse, og at vi nu kan komme til bunds i sagen.

Rigsrevisionens kritik af det daværende Miljø- og Fødevareministeries forvaltningen af fiskekvoterne førte til, at den daværende minister på området, Esben Lunde Larsen blev frataget ansvaret for fiskeriområdet.

Esben Lunde Larsen (V) fik som daværende minister for fiskeriet desuden tildelt en markant 'næse' - en kraftig kritik - af Folketinget. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Sidan da er reglerne blevet strammet - blandt andet med en model for kvoteejerskab, der skulle sikre, at man ikke via investeringer eller kreaktive konstruktioner kan eje kvoter ud over det gældende loft.

Fiskeriminister Mogens Jensen fortæller, at han føler sig tryg ved, at der er blevet ryddet op på området.

- Hele den her kvotekoncentrationssag har jo ført til en omfattende revurdering af den måde, som Fiskeristyrelsen arbejder på, og i forhold til at sikre, at det, der foregår i Fiskeristyrelsen, bliver kontrolleret i forhold til det regelgrundlag, man skal efterleve.

- Det har vi meget fokus på fremover, så det også er muligt at foregribe fremtidige sager.

Sagen mod Henning Kjeldsen og de øvrige tiltalte er ikke berammet endnu.

FacebookTwitter