Minister erkender koks i digitale vælgererklæringer

Først i løbet af sommerferien vil system til digitale vælgererklæringer fungere optimalt, siger indenrigsminister.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) erkender, der er problemer med de digitale vælgererklæringer, men lover først en løsning i sommerferien. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Systemet til at behandle og indsende digitale vælgererklæringer er smækfyldt med fejl.

Således lyder kritikken fra Kristendemokraterne og Nationalpartiet i dag til DR Nyheder. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der er ansvarlig for systemet, erkender blankt, at kritikken er berettiget.

- Jeg må erkende, at de har ret. Der er fejl. Vi har begyndervanskeligheder med det her system, siger hun til DR Nyheder.

Systemet skulle i første omgang have været rullet ud i begyndelsen af 2015, men blev først aktiveret den 12. januar i år. Siden har partierne kæmpet med fejl. Men de bliver ikke rettet før sommerferien, siger ministeren.

- Meldingen er, at det vil være oppe at køre ordentligt og sikkert i løbet af sommerferien. Der er selvfølgelig lige nogle måneder endnu, siger hun.

Mister to ud af tre stillere

Kritikken er blandt andet rettet mod funktionen til at uploade vælgererklæringer, og at hjemmesiden til at håndtere erklæringerne har været nede, hvilket får vælgerne til at give op i processen med at støtte partiet. Ifølge Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, er der med det nye system en spildprocent på 70.

Det betyder i runde tal, at for hver tre vælgererklæringer partiet får fra borgerne, ender kun én med at blive registreret officielt i ministeriet.

Partierne har efterlyst, at man indtil systemet fungerer optimalt, genoptager brugen af det gamle system, hvor vælgererklæringen udfyldes på papir. Men det afviser Karen Ellemann.

- Jeg kan godt forstå deres frustration, men jeg vil advare om, at vi på den måde skrotter systemet.

- Særdeles uacceptabelt

Partierne har betegnet fejlene i systemet som en ”demokratisk skandale”, der kan ende med at forhindre dem i at stille op, hvis der bliver udskrevet valg. Til det svarer Karen Ellemann:

- Så må jeg jo se til, der ikke kommer valg i utide.

Svarene fra social- og indenrigsministeren huer bestemt ikke Stig Grenov fra Kristendemokraterne. Han betegner situationen som ”særdeles uacceptabel”.

- Det gør jo ikke ondt på dem, hvis Kristendemokraterne ikke kan stille op. Men det betyder noget for det danske demokrati, siger han.

Leverandøren af systemet til de digitale vælgererklæringer er den danskbaserede it-virksomhed KMD.

FacebookTwitter