Minister erkender: Postforslag rammer nethandlen

Besparelser hos Post Danmark vil få konsekvenser for leveringen af mindre pakker, erkender transportministeren.

- Jeg må bare sige, at vi laver forringelser her, siger transportminister Hans Christian Schmidt (V). (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Besparelser hos Post Danmark vil få konsekvenser for leveringen af mindre pakker - og dermed nethandlen.

Det erkender transportminister Hans Christian Schmidt (V), der i øjeblikket forhandler med Folketingets partier om at slække på Post Danmarks leveringskrav.

- Jeg må bare sige, at vi laver forringelser her. Det må vi erkende. Men der er ikke så meget at gøre. Post Danmark giver underskud, og det er vi nødt til at forholde os til, siger han.

Blandt forringelserne er, at breve som standard skal leveres i løbet af 2-5 dage.

I dag er standardleveringen én dag.

Det vil få betydning for de net-butikker, der blandt andet sender bøger og computerspil til deres kunder med store breve - også kaldet Maxibreve.

Alternativt skal netbutikker sende varerne med pakkepost eller kurerpost med særlig hurtig levering, men det er væsentlig dyrere, end det kunderne er vant til med Post Danmark i dag, og i sidste ende vil den udgift ende hos kunderne.

Hans Christian Schmidt, kan man ikke liberalisere postmarkedet fuldstændig så?

- Det er meget svært, for vi har et post-direktiv, som sætter nogle betingelser op for landene, og dem skal vi leve op til. Jeg tror, det kloge her er, at man begynder at tale om det. I lang tid har man slet ikke villet tale om det.

- Nogen mener, at det bare skal være, som det altid har været. Men sådan kommer det ikke til at gå. Der er en udvikling i gang, som vi er nødt til at have en debat om, selvom den er ubehagelig, siger transportministeren.

Også Socialdemokraterne erkender, at nethandlen bliver ramt af serviceforringelserne.

- Som konsekvens af at brevmængden er faldt drastisk, har vi været nødt til at justere på de servicekrav, vi stiller til Post Danmark. Og der er beklageligvis en konsekvens af den justering, siger postordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

- Vi gør det for at sikre et stærkt Post Danmark i fremtiden, som kan levere en ensartet service landet over. Det har været hovedmålet at tage ansvar for Post Danmarks økonomi, og det har vi gjort. Det har så nogle konsekvenser for servicen, fastslår han.

Det vil et politisk flertal gøre med Post Danmark:

  • Regeringen og de andre partier på Christiansborg er i gang med at forhandle en ny postlov på plads.

  • Danskerne sender efterhånden så få breve, at et politisk flertal ifølge DR Nyheders oplysninger er klar til at fjerne Post Danmarks forpligtigelse til at levere et brev på bare én dag.

  • Det såkaldte A-brev, som skal være fremme næste dag, bliver afskaffet, mens B-brevet med en langsommere levering vil blive standardproduktet.

  • Samtidig vil politikerne tillade Post Danmark at være op til fem dage - mod tre dage i dag - om at uddele et B-brev.