Minister fejer skærpede sprogkrav til udenlandske læger af bordet

S foreslår strengere sprogkrav til udenlandske læger, fordi nogle ældre har svært ved at forstå dem.

Nogle læger har meget lidt eller slet ingen patientkontakt, og derfor mener Ellen Trane Nørby (V) ikke, at løsningen er ens sprogkrav for alle. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Løsningen er ikke ens sprogkrav for alle, hvis nogle ældre oplever sprogproblemer, når de behandles af udenlandske læger.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en skriftlig kommentar.

- Læger, der arbejder på sygehuse i Danmark, skal tale et forståeligt dansk. Det er ikke rimeligt, at ældre patienter - eller patienter i det hele taget - ikke kan forstå, hvad lægerne siger, siger ministeren.

Men nogle læger har meget lidt eller slet ingen patientkontakt, og derfor mener hun ikke, at løsningen er ens sprogkrav for alle.

Mange ældre patienter og pårørende til patienter har det seneste år været i kontakt med en udenlandsk læge eller andet sundhedsfagligt personale på et dansk hospital.

De har følt, at sundhedspersonen ikke forstod dem, eller at de ikke selv forstod ham eller hende. Det skriver Kristeligt Dagblad onsdag.

Socialdemokratiet har foreslået at skærpe sprogkravene til hospitalspersonalet. Men det kalder ministeren rigidt.

- Vi risikerer, at regionerne slet ikke kan ansætte de læger, der er brug for. Og slet ikke i de dele af landet, hvor danske læger i alt for lille omfang bosætter sig og tager et job, siger hun.

Hun kommer ikke ind på, hvad en mulig løsning kunne være, men understreger, at ansvaret er de fem regioners, da de driver hospitalerne.

- Jeg har en tæt dialog med regionerne om, hvordan de sikrer, at lægerne taler forståeligt dansk. Det er entydigt regionernes ansvar som arbejdsgiver.

- Jeg afventer lige nu regionernes bud på, hvor de vil løse problemerne, og hvordan vi kan hjælpe, siger hun.

/ritzau/