Minister forklarer og forsvarer ACTA

Den noget uhåndterlige størrelse ACTA var fredag til diskussion i Europaudvalget. Det handler om beskyttelse af rettigheder, men ændrer det noget?

ACTA er en international handelsaftale om bekæmpelse af forfalskninger. Den blev underskrevet af Danmark og 21 andre EU-lande i begyndelsen af februar.

Den er blevet kritiseret for at krænke forbrugerne og stille os dårligere, men på et samråd i Europaudvalget fredag manede handelsminister Pia Olsen Dyhr til besindighed.

- ACTA-aftalen handler om at sikre mere effektiv beskyttelse og håndhævelse af immaterielle rettigheder som varemærker, patenter og ophavsret, siger Pia Olsen Dyhr.

ACTA hjælper rettighedshavere

Tværtimod vil aftalen kun gavne danske kunstnere og virksomheder.

- Hvis for eksempel en dansk virksomhed oplever, at dens varemærke anvendes ulovligt i lande udenfor EU, så vil ACTA gøre det lettere for virksomheden at få håndhævet sin rettighed, forklarer hun.

ACTA, SOPA, PIPA - en svær cocktail

I den internationale debat har der været henvist til to amerikanske lovforslag - forkortet SOPA og PIPA - som der har været protesteret voldsomt imod, fordi de ifølge kritikkerne ville begrænse brugen af nettet.

Men det vil ikke ske herhjemme eller i EU, fastlog Pia Olsen Dyhr:

- I modsætning til SOPA og PIPA medfører ACTA ingen regler, der begrænser borgernes adgang til internettet. Der er ingen love, der skal ændres, hverken i EU eller i Danmark, som følge af ACTA-aftalen, siger Pia Olsen Dyhr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk