Minister glæder sig over flere studerende fra udlandet

Det er godt for danske studerende at gå på studie med udlændinge, mener Morten Østergaard.

Uddannelsesminister Morten Østergaard er glad for, at der kommer flere og flere udenlandske studerende til Danmark.

Når de nye studerende begynder på de videregående uddannelser efter sommerferien, vil hver tiende af dem have udenlandsk statsborgerskab.

Det glæder uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

- Overordnet set skal vi være glade for, at det er attraktivt at studere i Danmark, da et internationalt læringsmiljø også er godt for de mange danskere, der går på uddannelserne, siger han til DR Nyheder.

SU til udlændinge

Sidste år havde godt hver 12. studerende udenlandsk statsborgerskab, og siden 2012 har der været en stigning i optaget af de udenlandske studerende på 38 procent.

Der kommer især flere studerende fra EU, og Morten Østergaard er derfor opmærksom på, at EU-domstolen 21. februar i år slog fast, at EU-borgere, der læser i Danmark og samtidig opnår status som arbejdstager, kan få SU.

- Vi skal holde øje med udviklingen i forhold til de nye SU-regler og muligheden for at trække på SU'en, siger uddannelsesministeren.

Kan dommen have indflydelse på, at flere studerende fra EU-landene kommer til Danmark?

- Dommen kom så tæt på ansøgningsfristen 15. marts, så det er svært at forestille sig, at der er nogen direkte sammenhæng, siger Morten Østergaard.

Uddannelsesministeren peger samtidig på, at antallet af studerende uden for EU næsten er fordoblet i forhold til 2012.

- De betaler selv deres uddannelse, selvom de ikke får adgang til SU. Det er positivt, at vi er attraktive for folk, der er villige til at betale for en uddannelse, og vi skal blive endnu bedre til at indtage det marked.

Tager pladser for danskere

Det krævede i år et snit på 11,9 at komme ind International Business på Copenhagen Business School (CBS). 183 studerende klarede skærene, mens næsten 1.000 ansøgere har fået afslag.

Ud af de 183 optagne har 48 udenlandsk statsborgerskab, oplyser CBS. Uddannelsen er dermed et af de studier, hvor udenlandske ansøgere har taget pladser fra danske ansøgere.

Er det et problem, at udenlandske studerende tager pladser på danske unges drømmestudier?

- Nej. For det første skal vi huske på, at vi også har mange dygtige studerende, der rejser ud. For det andet er det en kvalitet, at vi har internationale læringsmiljøer - især på en uddannelse som International Business. Den handler om at handle med resten af verden, så der giver det god mening at optage udenlandske studerende, siger Morten Østergaard.

Adgang uden bestemt snit

Det er især bacheloruddannelserne, professionsbacheloruddannelserne og erhvervsakademierne, der oplever den største stigning i optager af udenlandske studerende.

På mange af uddannelserne er alle ansøgere blevet optaget uden adgangskvotient. Det har altså ikke krævet et bestemt snit for de udenlandske studerende at få adgang til uddannelsen.

Kan man være sikker på, at de udenlandske studerende lever op til niveauet, så de ikke trækker niveauet ned for de danske studerende?

- Uddannelsesinstitutionerne er jo selv ansvarlige for de studerende, de optager. Men det er mit indtryk, at man godt kan regne med, at niveauet bliver holdt, slutter uddannelsesministeren.

Facebook
Twitter