Minister: Gymnasieelever skal kunne fordeles ud fra karakterer eller bopæl

Fra næste år skal fordelingsudvalg eller regioner beslutte elevfordelingsreglerne for gymnasierne.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil drøfte forslaget med gymnasieforligskredsen. (Arkivfoto). (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil ændre elevfordelingsreglerne for gymnasierne fra næste skoleår, så skolerne har større mulighed for at afspejle befolkningssammensætningen.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse, hvor ministeren forklarer, at det er første skridt til ændringer for gymnasierne.

Regeringen vil nu gøre det muligt for regioner og fordelingsudvalg at fordele eleverne på baggrund af eksempelvis karakterniveau fra folkeskolen eller bopæl. Dermed kan regionerne også fordele eleverne ud fra, om de eksempelvis bor i et udsat boligområde.

- Regeringen mener, at det er afgørende for sammenhængskraften i vores samfund, at elever møder hinanden på tværs af samfundslag, religion og etnicitet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det her løser ikke alle udfordringer og skal følges op af varige og mere omfattende ændringer, siger hun.

Ministeriet bestemmer ikke længere

Fordelingsudvalgene skal altså selv kunne fastsætte de lokale elevfordelingsregler.

Som det ser ud i dag, er det angivet i loven og bekendtgørelsen fra ministeriet, hvad kriterierne er.

Kan fordelingsudvalgene ikke blive enige om de lokale regler, kan regionerne tage over og beslutte fordelingen.

Dermed vil ministeriet ikke længere bestemme kriterierne.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) er glad for forslaget.

- Det er meget positivt, at ministeren har lyttet til regionerne og gymnasierne og nu tager initiativ til at styrke regionsrådenes rolle, så det bliver lettere at sikre en bedre elevbalance i de områder i de større byer, hvor der er udfordringer.

- Vi mener, at udfordringerne klares bedst, når politikere og rektorer med lokalt kendskab kan vælge det værktøj, der passer til den konkrete situation, siger Stephanie Lose.

Et godt første skridt

Formand for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø kalder det et rigtig godt første skridt, selv om hun stadig venter på løsninger for de erhvervsgymnasiale uddannelser, der ikke er med i forslaget.

- Regionerne kommer med det her forslag til at spille en meget mere aktiv rolle.

- Det kommer til at betyde, at de enkelte fordelingsudvalg har flere redskaber, når man vil sikre en mere ligelig fordeling af eleverne over hele landet, siger hun.

DGS-formand: Gode perspektiver

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Martin Mejlgaard, ser også gode perspektiver i forslaget.

- Vi er utrolig glade for, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil ændre reglerne, således at fordelingsudvalgene får mere at sige om elevfordeling. De regionale udfordringer er forskellige, så selvfølgelig skal elevfordeling ske lokalt, siger Martin Mejlgaard.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil nu drøfte forslaget med gymnasieforligskredsen. Den består af Folketingets partier undtagen Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil nu drøfte forslaget med gymnasieforligskredsen.

/ritzau/

Opdateret med reaktioner fra Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V) og Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.