Minister i ko-vending om barsel: Bøjer sig for EU-krav

Socialdemokratiet vil alligevel ikke undvige EU-direktiv om barselsfordeling.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov, skriver han selv på Twitter. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Ifølge ligestillingsminister Mogens Jensen (S) vil regeringen alligevel ikke søge dispensation fra et EU-direktiv, som øremærker to måneders barsel med løn specifikt til fædrene.

Det skriver Politiken på baggrund af et tweet, som Mogens Jensen skrev i aftes.

Her fastslår ligestillingsministeren, at regeringen vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov.

- Men vi skal videre med generel ligedeling af orlov med størst mulig fleksibilitet for familien, fortsætter han i tweetet.

Har tidligere sammenlignet ordning med tvang

Direktivet vil potentielt betyde, at de to måneders barselsløn øremærket til fædrene ikke kan overdrages til mødrene, og derved vil gå tabt, hvis fædrene ikke kan eller vil afholde den selv.

I en Politiken-artikel fra i lørdags erklærede Mogens Jensen sig imod 'tvang' i familiernes fordeling af barsel.

I stedet ville han og resten af Socialdemokratiet have en mere fleksibel ordning, hvor fædre og mødre hver især får ret til 16 ugers orlov efter moderens 14 ugers barselsorlov.

Den ret har fædrene allerede i dag, men Mogens Jensen vil gøre dem mere bevidste om det ved at sende et utvetydigt signal til fædrene om deres rettigheder.

Kursændring hilses velkommen

Ligestillingsministerens seneste udmelding glæder Sara Gundelach Vergo, der er formand for Djøf Offentlig, den største afdeling af fagforeningen Djøf:

- SÅ vigtigt for #ligestilling, at fædre får øget ret til orlov med børn. Det er nøglen til at sikre mere ligestillet forældreskab og mere ligestillingarbejdsmarkedet. Og her skal struktur spise kultur, skriver hun på Twitter.

Hun bakkes op af formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, som er lettet over, at regeringen alligevel ikke vil søge om dispensation på området.

- Vi har både et meget kønsopdelt arbejdsmarked, og vi har stadig ulige løn, så der er rigtig meget at arbejde for, og der er øremærket orlov faktisk en hjørnesten i ligestillingsarbejdet, siger hun til Ritzau.

Arbejdsgivere: Lad familierne bestemme

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv ærgrer sig derimod over de nye toner fra regeringen.

- Dansk Erhverv mener, at spørgsmålet om øremærket barsel til fædre er et nationalt overenskomstanliggende, som løses bedst mellem arbejdsmarkedets parter, skriver organisationen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- De danske familier er bedst til at afgøre, hvad der tjener familiens interesser i forhold til afvikling af en barselsperiode, herunder i forhold til familiens økonomi og andre hensyn, fastslår Dansk Erhverv.

Ifølge Djøf Offentlig tager kvinder i dag 90 procent af barslen, selv om mænd har mulighed for at tage en større andel end de resterende ti procent.

Rettelse: Det er lønnet barsel og ikke barselstid som sådan, der bliver øremærket fædrene.